用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求中文認字方法
樓主: tantanmama
go

求中文認字方法 [複製鏈接]

YanKanMom 發表於 16-5-18 11:18
暫時毋須太擔心,小一還有時間等/追。分享一下阿囝的情況,他也是英強中弱的,原因亦是少看中文書。他說中 ...
第一本睇既金庸小說係連城訣... 呢本係黑暗小說... 睇完有冇「成熟」左?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

YanKanMom 發表於 16-5-18 11:36
回覆 MASAYA 的帖子

吓,連城訣是黑暗小說?!掂黑暗法?我自己無睇過金庸這本喎,係爸爸(他自己應也未看過的 ...

我個人睇法啫,因為主角身世、遭遇都最悽慘... 唔會學壞,不過睇個人有d灰,順帶一提,如果係悲觀性格,唔好睇人間失格,灰到想死...
p.s. 其實講緊阿女定阿仔?你上個post話阿仔既...?
Learning to Read, Reading to Learn.

YanKanMom 發表於 16-5-18 12:00
回覆 MASAYA 的帖子

謝謝你的解說。我講緊兩個囝囡呀,連城訣原是爸爸借比阿囡睇的,因無諗過阿囝會肯睇。 ...
冇野既,當早d接觸人性陰暗面囉,話雖如此,連城訣又未至於過份陰暗,睇完可能會大個仔少少都唔定
唔係結局好灰,係過程

YanKanMom  謝謝. 咁都冇噤驚.  發表於 16-5-18 12:19

rean_chau 發表於 16-5-21 00:13
我仔小一中文幾乎未合格過,我係一升上小一就知道佢認字有問題,所以用左好多方法,初開始對中文字無概念, ...
我好欣賞你呢種會嘗試不同方法去幫小朋友,有需要先請人專補某一part,唔係一開始覺得有問題就個科全補

little_yolky 發表於 16-5-21 22:44
吓!閱讀123好好睇啊!小兵又好睇。
咦?妳對漫畫open左喎

MrBeast 發表於 16-5-22 07:15
可能我未遇到掛,小兵都係初頭無意找到本好睇的先追落去,其實覺得真是好睇的我估只有十幾本,其餘的只是so ...
閱讀123裡面,我覺得屁屁超人同小火龍系列幾好睇,不過都係鍾意故事奇想樹多d,用點心學校同不偷懶小學好好睇,其他獨立故事都好好睇
最近發現兩套書比橋樑書更初階,而且故事簡單有趣,由圖書轉型應該幾適合,森山京既小狐狸系列 (第一本係黃色水桶),同埋杉山亮既名偵探,如果中文較弱,橋樑書都有困難,可以試下呢兩套

MrBeast 發表於 16-5-23 08:32
咁啱昨天等eca時去library打dun,找到兩本番譯日本的書,一本都喜歡另一本就可能長了一dd,下次再借你推薦 ...
我諗你小朋友既程度應該唔需要比橋樑書更淺既書,不過呢兩套真係有趣,我女都好鍾意睇
如果搵唔到啱既中文書,中譯日文書其實真係好好既選擇,原文係英文我一般會搵返原文,但其他原文我會搵中譯

tantanmama 發表於 16-5-23 09:07
好多謝大家提供咁多橋樑書目. 小兵, 白貓黑貓, 貓鼠奇兵, 故事奇想樹, 用點心學校, 不偷懶小學, 森山京小狐 ...
小火龍只係角色係龍,故事同龍關係唔大,換其他動物都可以

MrBeast 發表於 16-5-23 09:02
你說得對,其實佢係睇到,不過就是見到多字就唔係好想睇,最後想通了,慾谷則不達,找些佢有興趣的,有興 ...
小朋友自己揀就唔理佢,如果係我揀,我都會要求埋插畫要靚,所以香港童書有時唔係好想揀,香港畫得靚既人都好多,不過好少會向童書發展,大偵探福爾摩斯係其中一套畫得靚既童書,呢套小學生之間都好搶手

MrBeast 發表於 16-5-23 12:17
比佢自己揀就教育局長la   必定全部借哂漫畫都似。
在揀書方面,我係絕對屬於膚淺類,always judge  ...
我個都鍾意揀d低能公主類,乜乜少女漫畫,我又覺得冇所謂,因為我絕對唔會揀,一來畀佢有自由度,二來當擴闊眼界 (雖然個方面我覺得冇都冇所謂),三來自己揀既,當調劑下都好
‹ 上一主題|下一主題