用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教女教到好沮喪
樓主: mlca1314
go

教女教到好沮喪 [複製鏈接]

MrBeast 發表於 15-4-15 09:14
咪係,都唔知邊個出呢d題,除非經常帶細路去shopping, 又中意買特價貨,唔係都好難expect 小朋友relate 到 ...
其實我鍾意呢d生活化既題目,數感唔好既小朋友,計得多算式就識計都可能只係記得答案,10以內加減有幾多變化,上到100或1000或10000其實咪又係個d數
生活化文字題可以學到應用,呢個應該先係學習既目的,識計數同識應用有不同意義,以前我地好多都會跟阿爸阿媽出街買野,而家生活方便,尤其電子貨幣 (即八達通類) 出現後,有冇機會好睇父母有冇把握
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

Charlotte_mom 發表於 15-4-16 08:46
講開爸爸教數,仲好笑。身邊家長daddy 不少專業人士,工程師、醫生等。有個工程師爸爸,某日自告奮勇去教個 ...
個答案呢度搵度:你根本都唔明點解我唔明!!!
我思想幼稚,所以我好明小朋友思維,我女點解唔明我好清楚,教數,教一次唔明,我試幾個方法幾個比喻幾個角度,唔明,fine,第二晚再試,都唔明,等老師教,呢個情況出現好多次,通常老師教完就會明,原因可能係我搵唔到0岩佢既方法,可能係之前未到時候教,可能係同一個問題我廣泛地講左好多情況,到老師教就全部連埋一齊

如果教0個位以高角度思考,小朋友唔明好正常,踎低同佢地一個角度,好多事都會變得容易解決

koller    發表於 15-4-21 16:50
wan_sosin    發表於 15-4-16 11:15
Learning to Read, Reading to Learn.

Charlotte_mom 發表於 15-4-16 16:39
識架, 知什麼是周界,知周界公式,亦明白分數 分開問即刻全部答到, 但炒埋就唔識, 所以我覺得係運用得唔夠 ...
你仔數感好好,要佢解釋返點樣咁快計出黎其實仲難過佢幾秒計完

Charlotte_mom 發表於 15-4-16 18:08
係架所以佢一臉不耐煩
跳躍思維既人,要佢跟其他人既方法好痛苦架,如果畀時間佢自己諗通就可以叻過好多人,只係香港既課程畀唔到空間佢地

魚兒小寶貝 發表於 15-4-16 22:27
哇~你唔好咁講啦,我覺得呢個年代生兩個或以上既父母係好偉大架! 我生一個都怕怕,唔敢生第二個喇! ...
生兩個係辛苦d, 但未至於辛苦兩倍, 但喜樂係遠超兩倍

wan_sosin 發表於 15-4-17 10:51
呢D說話當然唔開心,就算被罰都無咁嬲,因為只係話做得唔好,都好過比人覺得自己無用!件事我記到今日,所 ...
你講得好0岩,但留心d會發現身邊好多人希望將自己仔女打造成另一個別人,當然係成功個d啦
可以參考人地既方法,但真係唔好照人地條路行,尤其是苦行個條路
‹ 上一主題|下一主題