用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 分享: 各出版社的練習深淺
樓主: PY-Sing
go

分享: 各出版社的練習深淺   [複製鏈接]

MashiMaro 發表於 16-7-8 19:10
請問知不知有冇有心思的速算練習?
e. g. 49*28+51*28=100*28=2800
不是死計爛計
http://www.books.com.tw/products/0010670085 <-- 《印度數學的神奇:超乎想像的簡單!》你睇下呢本啱唔啱用?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

awesome_family 發表於 16-7-18 23:56
回覆 MASAYA 的帖子

請問有沒有英數練習推介?
sorry, 冇研究過補充練習,不過最近都想了解下
Learning to Read, Reading to Learn.

其實練習同試卷有咩分別?點解要分開列出?

200904 發表於 16-7-25 11:20
見到這篇,我的心突一突。原來齋閲讀,未必得,到了高小,還是要做補充練習啊!
小時了了,你覺得什麽時候 ...
將能力同考試分開睇,如果考試係要有特定技巧,小朋友通過閱讀掌握唔到,你又想高分,咪要諗下其他方法囉,練習係其中一個可嘗試既方法,如果諗到其他方法其實你都可以嘗試
如果對考試冇乜所謂, 或者小朋友自我貫通考試技巧,其實可以唔需要理會練習,經過三年初小,就會知道小朋友爭左d咩

另外,如果已經冇其他方面需要加強,只欠做卷速度 (做唔切個種),咁做練習應該可以幫到下既
‹ 上一主題|下一主題