用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 88網有冇好消息?
樓主: 芝士粉
go

88網有冇好消息? [複製鏈接]

umama 發表於 15-6-8 16:57
派第9, 有D 派7,8
咁叫好嗎?

派7,8,9只可以話冇留意近年點填表,睇小曳人留言,有五間第一志願都唔夠位,有三間第二三志願已經冇位,即係第最遲最遲第四已經係安全線,正路d第三志願已經要填安全線
所以政府話首三志願代表滿意選校係數字遊戲,實際上係近年家長識得填表
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

universal2333 發表於 15-6-8 17:09
我就係第一迦密, 第二王賜豪, 第三張煊昌

結果中張煊昌,
冇乜突出又冇乜負評咁囉,不過校舍頗大,位置唔算方便,除非你住附近屋苑
Learning to Read, Reading to Learn.

universal2333 發表於 15-6-8 17:39
最攞命就係呢條斜路,不過向好既方面睇,日日咁行健康都好d
沙崇中近年運動有突破表現,可能都同新校舍個條長命梯有關

呢間學校係少人提d,始終唔係多數人既首選,我識有小朋友讀呢間,唔谷但升中派位都成正比,如果家長搵少少方法幫小朋友應該唔難考到中上成績,我識個位小朋友都係自己搞掂,成績唔差

芝士粉 發表於 15-6-8 18:27
我行過一次條樓梯,都
上氣唔接下氣,幾攞命
如果係搭車去,係巴士總站個邊行樓梯上去係冇咁辛苦架,但本身住顯徑下面就唔會兜圈上,咁行長命斜經梁文燕上係幾吃力

bookwormsx2 發表於 15-6-8 18:34
請問知唔知張煊昌之前發生過咩事?我響網上搵唔到。
年年都有人問呢個問題,但好似都冇講到邊單意外因學校而發生
情況就同阿某某話五樓女廁見到鬼咁,一年傳一年

edutm 發表於 15-6-8 18:36
張煊昌真係除左地點隔涉,其他各方面都好,活動教學,屬happy school
老實講,佢又真係冇乜突出地方令到外人覺得佢好好,真係要問該校學生或家長先知,有心其實可以放學時間去問下家長或學生

phoebewong123 發表於 15-6-8 17:39
咁可以比較下聖心同沙官嗎?謝謝
成績同校風應該差唔多,聯繫中學都唔差好遠,自行選校如果冇20分好似都冇乜機會,所以有分唔駛諗咁多添,冇分又想揀要考慮既地方係位置同宗教,然後就排好大抽獎

phoebewong123 發表於 15-6-8 19:00
我想知沙官小上沙官有幾多位?
因為不是聖幼學生,叩門應該冇機。沙官有精英班?入唔到係咪接近冇機會上沙 ...
有聽過沙官小入唔到精英班就冇乜人理,但實情過沙官小個板問用家會公平d,我都係道聽途說

phoebewong123 發表於 15-6-8 19:00
我想知沙官小上沙官有幾多位?
因為不是聖幼學生,叩門應該冇機。沙官有精英班?入唔到係咪接近冇機會上沙 ...
http://www.stgps.edu.hk/index.php?option=com_flexicontent&view=items&cid=722&id=722&Itemid=54
官網話上年有44.6%升沙官中,升band one有六成多,牌面睇係勁既

zebrabb 發表於 15-6-9 21:28
請問知道陳元喜點谷法?
聽過一個例子, 原本係同區張XX學生成績唔錯, 之後插班入陳元喜, 覺得好谷, 過唔知一年定兩年轉返去張XX, 個學生係讀到書, 但唔適應或唔適合谷囉
如果有能力同受谷可以試, 陳元喜話有資優課程, 不過似係for績優生, 讀得好係唔錯, 多資源

zebrabb 發表於 15-6-9 22:29
請問有無方法知道小朋友谷唔谷到呢?
遇到困難會逃避就唔受谷, 最好先由鼓勵建立信心, 即係出名有愛心個d學校
鍾意接受挑戰既就受谷, 如果揀間輕鬆會冇學習動機添

julinata 發表於 15-6-10 01:43
同區有兩間張xx,比多少少提示好嗎?
就係你小朋友讀個間,提示夠大呱
p.s. 阿女而家讀得開心嗎?

echanhl 發表於 15-6-10 09:02
請問, 白普理及咖密那間排位比較高一些?
兩間都係好學校, 白普理就實而不華, 迦密就marketing都做得好, 迦密較多人放第一志願, 白普理升中透明度高d, 學術應該差唔多, 兩間學生大部份都讀得開心, 迦密會稍谷

echanhl 發表於 15-6-10 09:49
回覆 MASAYA 的帖子

謝分亨
早兩三年講過大修或搬遷, 而家好似冇左件事, 隔離張煌偉裝修完唔同晒

julinata 發表於 15-6-10 13:11
明了。。。。
你講既個案都好值得參考。
阿女讀得唔錯,不過我唔肯定佢是否開心,問下佢再話你知。 ...
個別例子0者,適唔適合真係好個人,不過我主張讀得好地地就盡量唔好轉校
如果可以,多d上黎分享,唔同學校既家長都多d上黎分享,大家就唔會因為資料少而產生不必要或不真實既恐懼

來來去去都係區內龍頭既資料,仲好多係外人道聽途說 (即係我呢d),睇見到悶

ren 發表於 15-6-10 13:42
我都做左用家一年唔夠,高年班情況我不太清楚。不過校長時時提醒家長唔好迫得學生太辛苦,
我估往後唔會太 ...
多d用家分享真好,之前一直以為冼次雲好多功課,睇完你分享先知完全唔係個回事

julinata 發表於 15-6-10 15:03
我好贊成你既講法。
1.讀得好好地就繼續。2.大家都係著重龍頭。
人為左方便就用標籤分類,但標籤左之後就好難睇得返本質,所有資優呀ADHD呀學障呀都係,貼個標籤就以為睇清楚一個人既特質,只係貪方便累事,同理,將學校分一二三線就以為已經分好邊間學校好邊間學校差,邊有咁簡單

個個話88網學校較平均, 我覺得係88網家長好多唔會只睇一線學校, 點解會咁? 因為我識得認為自己小朋友係全區最top既大部份都搬左去91網

一二三線用黎睇放第幾志願既成功率就夠

fatvick 發表於 15-6-12 21:58
請問迦密係一間點嘅學校?
迦密算係稍谷, 跟得到小朋友進步幾大, 跟唔到就會辛苦, 跟唔到會抽離補底, 但効果幾大就唔知, 聽過有d幾年都跟得頗辛苦, 同其他學校一樣老師有好有唔好, 好既唔太重視成績, 重視學生學習態度, 提升學習能力, 個別老師就幾著重成績
自費活動唔係一定要參加, 就算唔參加都好多免費活動

芝士粉 發表於 15-6-16 16:45
另一段

有1X個曾,另有2個LS,1個油真,1個上智,1個華仁。 頭兩班全中英中。 入油真及上智的並非前領份子 ...
曾肇添?都幾多位喎,咁多間都話有十幾人入
‹ 上一主題|下一主題