用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解小三成績走一落千丈???
樓主: hingning
go

點解小三成績走一落千丈???   [複製鏈接]

conniecheung 發表於 16-1-19 00:55
我女case係 中文跌10分,英文跌20分,數學正常,常識跌20分。
咁都跌幾多,我女英文冇跌,其他同學跌,反而突左出黎,但數學跌左,我問教數學既朋友,佢話小二跌一跌好正常
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

IloveJJ 發表於 16-1-19 09:55
點解數學小二跌一跌正常既?
佢話小一數學好直接,小二會轉個彎問,同埋小二教時間同立體圖形有好多小朋友未可以即刻掌握到,其中立體圖形有d會問:12條邊可以組成乜野形狀 / 7粒波波砌到乜野形狀,呢d題目死好多人
Learning to Read, Reading to Learn.

judy 發表於 16-1-19 11:41
呢啲係唔係小四、小五嘅問題?
朋友幫人補數學,我小朋友初小呢次考試各科進步,唯獨數學退步 (仲要今次考試準備最多就係數學),同個朋友傾開,佢話佢有d學生衰呢d,不過我地未派卷,未知實際情況係點,高小仲係教立體圖形?

judy  是  發表於 16-1-19 11:49

little_yolky 發表於 16-1-19 12:00
可惜我校沒有列明每科的名次, 其實十分有用, 最好寫埋個平均分, 可以參考下。

係呀, 全級一齊跌, 有個別同 ...
我校每科得全級頭五名先有名次,一退步就唔見左影,用途不大

little_yolky 發表於 16-1-19 12:31
DGS每科有全級平均分, 小朋友可以知道自己係above定below, 真係好有用。P5, P6每科名次可以讓家長對小朋友b ...
一開始以為妳講中學...

咁妳都要感恩自己個唔係科科都below
就算學校唔講,小朋友自己都會講成績,所以自己班我知佢處於咩位置,係唔知全級既情況囉,不過睇埋全級前五都大約估到既

little_yolky  好彩below果科體育唔駛呈分,數學又終於above咗了。  發表於 16-1-19 12:53
little_yolky  我阿女們唔會同同學仔講成績,所以唔知。  發表於 16-1-19 12:52

小時了了 發表於 16-1-19 17:01
是咁的.... 由於小女小四上學期中文科考試, 驚見成績係 6X分, 我當場"倒抽一口涼氣", 之後再鑽研失分地方, ...
我覺得妳個女畢業之後,妳已經夠資格開補習社
語文科黎講,閱讀肯定唔係唯一要做既事,但應該係一定要做既事,次序係初小重閱讀,高小重技巧,如果冇呈分壓力,我諗初中先開始技巧得唔得?no idea

小時了了 發表於 16-1-19 17:17
我C6 真係曾講笑叫我開補習社, 因為佢見我係 EK 度係咁分享咁多 Notes 及其他教學用的資料, 佢話出面俾錢 ...
妳d資料好有用架,小二第一次考試有第一次作文,科中文當堂跌左落黎,跟住我搵返妳講作文個post,見到有個遊戲係拎樣物件黎仔細形容,我同個女玩,玩玩下佢地形容埋物主係點既人,佢話好似福爾摩斯咁,個排佢睇緊兒童的科學個本,第二次考試已經升返上去,暫時仲未需要理描寫文呀抒情文呀呢d,到有問題先去處理

annielui 發表於 16-1-19 17:49
各位好呀! 請問上文提到我作文post,可否提供link給我參考, 因我我都苦惱緊女女的作文成績,佢現時p.3, 中作 ...
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3032998
傳送門在此

S-Kwok 發表於 16-1-25 10:53
我覺得閱讀跟練習需要同時進行,但比例呢? 則要視乎小朋友喇。練習係磨練技巧,幾多嘅輸入,始終要輸出,運 ...
我會參考返小朋友一出世點樣學識講野,照放返落去睇點樣閱讀至到寫作
一出世小朋友乜都唔識講,父母都會不停同佢講野,直到佢有單字、複字、短句、長句、完整句子,最後係自我表達自己意思,其間佢講錯或用得唔正確你會糾正佢,閱讀到寫作都係,睇得多後到上小學,學識單字、複字、短句非常易,到長句可能有時會出錯,然後完整句子 (學校既重組句子係呢方面),最後係作文,我覺得小朋友清楚表達到自己,要作文唔難,高年級d要學寫得好就要技巧,但連表達都未做好就唔駛指望識運用技巧,所以初期作文只要清楚表達到意思我已收貨

S-Kwok 發表於 16-1-25 11:54
我覺得閱讀理解、listening都需要技巧,但技巧要求點都唔及作文所需要嘅多。

作文係我最擔心。
句子唔難,識講野又有閱讀都應該做到,修辭可以平時玩下遊戲去練習,唔一定要寫既,用講去鬥多形容詞形容一件物品,隨手拎起部電話已經可以形容一大餐:堅硬的、冰冷的、扁平的、深灰色,如果已學成語或四字詞都可嘗試多利用,結構就靠學校學到既家長再補充和鞏固所學,或上寫作班 (呢個當然最省時省力)

IloveJJ 發表於 16-1-25 12:32
小朋友學識講野,只係需要簡單無誤咁表達就得,呢樣唔難。正如作文,只要達到基本要求,如:不離題,最基本 ...

我意思係步驟,對我黎講內容最重要,修飾好唔好係其次,雖然寫得好會高分d,但我對學習既目標唔係呢樣,最少短目標唔係
好似演講咁,講得好好聽,但內容空洞,冇意思

IloveJJ 發表於 16-1-25 12:52
當然,內容是最重要的,應該是必須吧!但我看來,沒有修辭,不易取高分,但作文可是佔整個中文科很多分的啊 ...
唔係講緊初小咩?高小當然多放時間去寫作技巧,所以我初小d時間放去構思內容

little_yolky 發表於 16-1-28 12:38
真係好咗D, 唔係話突然變咗100分既好, 係無咁驚。同埋慢慢一日溫1-2句, 拆散溫, 好D。不過就真係唔得閑理家 ...
好似以前睇過套戲,個大既喊住話阿媽淨係顧住個細既,個阿媽就同個大既講佢乜都識唔駛阿媽擔心,所以要全力照顧個細既,有冇人知係咩套?

little_yolky 發表於 16-2-4 17:19
係呀, 舉腳讚成。阿大小三今年上學期第一次測驗中英兩科連跌1X-20分, 真係晴天霹靂。不過, 我知佢唔係懶,  ...
我個成績上落好大,而且唔跟大圍,名次可以跌幾名,升十幾名,升幾名,跌廿幾名,分數仲亂黎,英文有半班唔合格,隔離班有1/3班做唔晒個次佢反而進步幾分變全班第一,數學個個話唔難個次佢就跌十幾分,真係過山車咁玩

little_yolky  阿女平時鐘意玩過山車?  發表於 16-2-5 11:48

little_yolky 發表於 16-2-5 11:50
我嚴肅地覺得你女女只係大意, 所以人人唔識時, 佢仲係識, 所以名次高, 但當卷淺時, 人人識, 佢無咗優勢, 咁 ...
咁我係咪應該用計令學校出卷出深d?

rainbowcov    發表於 16-2-5 13:56
‹ 上一主題|下一主題