用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 放棄 SPC 選 港同, 會有人支持我嗎?
樓主: jdepp
go

放棄 SPC 選 港同, 會有人支持我嗎? [複製鏈接]

原帖由 goo_littlebb 於 10-11-30 12:26 發表
jdepp:
你好, 我同你情況有d似, 但我SPC只係waiting (細女), 不過有信心只要寫多幾封信係可以wait到有位既, 但我都無寫了. 我女依家已有直資offer.
其實都好清楚問自己, 究竟應該寫信去叩SPC定係由得佢入依家間DSS.  ...

阿女都是on the waiting list of SPC.
當知道SPCwaiting, 我個人好像跌入深淵, 因我沒有替阿女報任何直資/私校.
很幸運地在自行獲派位, 那種由零到一的喜悅真是難以形容.
其實阿女未讀SPK, 她已在另一間在中西區不錯的KG就讀, 那裡的老師很鼓勵及有愛心.
阿女是不想轉校的.
我選SPK是因為我覺得那裡的學生比較active and outspoken, 自己是校友也很喜歡這所學校.
SPK差不多三年了, 阿女也是比較文靜及慢熱的.
無可否認, SPK是一間很好的KG, 她同班的同學是很叻的.
每次我問阿女她喜歡SPK定舊KG多些, 她都會答我比較喜歡SHCK. 我很感意外, SPK是較少功課及較愉快學習的. 阿女反而會答我她不怕多功課, 她寧願讀SHCK.
但我都沒有pay much attention 她這番話.
當她知道小一入到SHCS, 她是非常的開心, 她還問我是不是下星期一就番SHCS.
上星期六是SPK的家長日, 詳細我唔講啦, 感覺上SPK的老師是比較惡和嚴格的.
當我回想阿女的話, 我的心很酸呀.
我好像沒有理會過她的感受, 我也feel guilty讓阿女浪費了一年時間repeat K1.
好彩的是現在揀錯還來得及,
也感謝主給了我們另一次機會.
總括來說, 或許阿女並不是SPC想收的類形, SPC也不是阿女的dream school.
我也不會寫信給校長去求位了.
小朋友才是真正的用家!

原帖由 maynjune 於 10-12-2 09:55 發表
恭喜你 !!
唔使再愁.....

are you in p.m. class ?

P.M. class.
慳番d錢比阿女學野都好呀!

原帖由 goo_littlebb 於 10-12-2 10:05 發表
同你一樣, 知道SPC係waiting果刻, 真係跌左落谷底, 不知流左幾多眼淚, 因為無諗過佢會係waiting(可能自己太有信心吧, 聽佢講見修女果陣係見得好好架)
但我地都有報直資, 原先係想幫3年後既細佬探路了解下直資面試既 ...

多謝晒!  恭喜你女女同細佬日後可一齊番學!  當初諗住一條心SPC, 真無諗過阿女係waiting.  Waiting 比左一個機會諗清楚阿女是否適合這所學校.  如樓主一樣, 當初見到阿女著注SPK校裙, 真的感到很自豪.  但不可因自己的虛榮心而不顧阿女的感受.

delete post

原帖由 frenchfries 於 10-12-2 19:51 發表
我想SPC由幼稚園到中學教學方針應該是一樣的.如果小朋友經常被老師投訴升上小學很大機會也一樣,這樣小朋友又怎會開心.如被列入waiting list,證明小朋友不適合此學校.如不是我認為小朋友是可以繼續升上小學.因為校長最 ...

我又唔覺阿女被老師投訴wor.  有些唔合作既同學(例如經常上堂傾計, 忘記帶野, 講故事又唔準備, 連老師都話佢曳既都收左, 所以真不知SPC自己的收生準則.
正如 minggoo 話, 好多時連幼兒園老師同校長都唔相信點解呢個咁乖巧都唔收!
‹ 上一主題|下一主題