用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教各位前輩, 如果孟母三遷, 有幾個校網作大抽獎, 點排 ...
go

請教各位前輩, 如果孟母三遷, 有幾個校網作大抽獎, 點排好 [複製鏈接]

vvik 發表於 15-6-1 10:19
多謝你咁詳細的解釋! 唔好意思, 我係新手, 請問天地網意思係一係好到升天一係就好差? 假設想貪心少少入一線 ...
若果想貪心少少入一線, 會唔會考慮去港島區?

31網, 男仔一線當然係新油、舊油、循道;

41網, 男仔一線當然係喇沙;

但間間都難抽。肯屈就二線頭的話, 我推介41網九龍塘基華, 舊年我去了開放日, 感覺不錯, 乙一好大機會, 網頁雖冇升中成績公佈, 但我親身問過兩個老師, 升英中五成以上, 段估band 1應都有四成幾, (老師唔會呃我啩), 校舍由前英華書院改建, 好大間, 英文有Net用reader教, 水平幾好。

coffee243 發表於 15-6-1 15:46
小女今年9月入讀41網基華,請問有冇其他資料可提供?Thx!!
有朋友的兒子在41基華讀小二, 乙二入, 非常傳統的學校, 較嚴, 所以校風相當好, 多功課, 兩個鐘冇走鷄, 週未Double, 小一首學期有honeymoon, 詳情有待用家補充。

cowboybaby 發表於 15-6-3 12:48
咁其實用reader教係好定唔好?會深定淺d?
reading, listening & speaking 會好啲, 好難話深咗定淺咗。
‹ 上一主題|下一主題