用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網討論下大家怎樣排位
樓主: idemily
go

48網討論下大家怎樣排位   [複製鏈接]

有少少資訊提供, 舊年有七間小學在乙一已全數被抽完, 如今年競爭相約, 大家唔駛填乙二, 因應該冇位, 七間小學包括德田李兆強、聖馬太、藍田循道、平田李兆強、油塘基顯、油塘基法、觀官(秀明道)。以上大概算一線難度, 不放乙一是冇乜機會的。

而以下是根據舊報喜區所得的資訊, 有錯請更正:
堅樂 (乙二仲有位)
陳呂重德(乙四仲有位)
樂華天主教(乙四仲有位)
秀明小學(乙六仲有位)
佑華(乙十仲有位)
秀茂坪天主教(乙十仲有位)

以下是48區舊年有公報「升中派位」的小學(只計官津,不計直資私立), 可大約知其實力:

聖公會德田李兆強小學(89人Band1)
聖公會李兆強小學(72人Band1)
路德會聖馬太學校(70人Band1)
藍田循道衞理小學(70人Band1)
聖安當小學(53人Band1)
秀明小學(44人Band1)
樂華天主教小學(36人Band1)
天主教佑華小學(25人Band1)

idemily 發表於 14-1-3 11:40
佑華是二線學校? 好嗎?

要分48區內的一、二、三線, 可試試這樣計:
全部有410間官津中學, 31%Band1, 33%Band2, 36%Band3, 因此, 一間標準的小學, 理應有31%Band1升中學生。

48區派位最好的德兆有89人Band1, 佔全校59%, 因此, 德兆比標準+28%, 統計學上, 48區最差的小學理應是 -28%的, 亦即約3%Band1。

意思是在48區, 最好成績小學有59%Band1學生, 最差有3%Band1學生, 若將所有小學分成一、二、三線, 就要將(59%-3%)/3=18.67%每份, 亦即3%-21.67%Band1學生算三線小學, 21.68%-40.34%Band1學生算二線小學, 40.35%-59.01%Band1學生算一線小學了。

因此, 以Band1升中率去計算, 41%以上算一線; 22%-40%算二線;21%以下算三線了。

佑華全校有125名學生, 25人派Band1, 佔20%, 照道理是三線頭小學。

其他學校亦可用這方法計算的。

xo00hk  嘩,你好叻。識得咁計。要收藏這板。 讚 x 100  發表於 14-1-15 13:13
xo00hk  
嘩,你好叻。識得咁計。要收藏這板。  發表於 14-1-15 13:13
xo00hk  嘩,你好叻。識得咁計。要收藏這板。  發表於 14-1-15 13:12
idemily    發表於 14-1-3 14:17
hagupit    發表於 14-1-3 13:25

wendyaupooh 發表於 14-1-3 13:29
甘月華街基法,定聖安當排第二會安全d?
定第二我應該排兆強呢d一線博叩門?
...
月華街基法只有25個位, 全區最少, 有機會但唔安全, 聖安當算一線尾二線頭, 都係有機會但唔安全。

我建議你乙二可照博月華街基法或聖安當是但一間, 乙三用陳呂重德or樂華天主教or秀明小學包底, 咁就必入頭三志願, 再向乙一、乙二扣門, 就超穩陣。

commonpeople 發表於 14-1-4 16:25
請問 LamTin or SMP 有無好D嘅二三線小學?
我見秀茂坪天主教小學D留學生好爛口,好驚個小朋友派左去這間… ...
LamTin聖愛德華二線頭,SMP堅樂二線頭,秀明小學二線中。

amy997 發表於 14-1-7 10:11
想請問46區舊年  升中派位  九龍灣聖若翰天主教小學 好唔好?派去band 1 有幾 多%?  ...

升中派位46區最好, 舊年有65人派band 1(只計官津, 未計直資私立), 約佔五成。

http://www.kbsjb.edu.hk/m050102.php

又分享多少少資訊,2008出生人口78,751,2007出生人口70,394,+12%。48區的學位與舊年一樣,即每間學校都會『更難抽』,另外,舊年教育局公報統派頭三志願比率為68%,但48區頭三志願比率只有63%,即本區素來比其他區難抽難中,出年更難上加難,建議大家填表保守d,在乙三搵間穩陣學校止血,以免跌到乙十過外。

zanezane 發表於 14-1-8 14:24
回覆 lauwingtai 的帖子

原來我由一個火圈跳左入另一個.....
最新消息, 48網有多間學校增加了學位, 都算有良心, 大家加油!
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/2014canet-48.pdf

奥脫福 發表於 14-1-8 15:00
咦?呢幾間48網的熱門學校都用唔哂自行派位的配額?!咁咪即係無分都入到?。。
不可能的, 應是某幾間學校增加了「統派」學位, 你看看油基法便知了, 它的統派學額有100個, 這是不可能的數字。

idemily 發表於 14-1-8 15:50
油塘基法係咪轉大班?! 一共175名 分6班, 29人/1班, 咁都好, 揀呢間乙一的朋友, 機會多左
有呢個名單, 咁排 ...
表內油塘基法有(S)標誌, 意即維持25人小班教學, 估計今年有7班, 應是喜訊。

Anyway, 48區統派學額由2013年的1345名加至今年的1715名(+27.5%), 而46區借位學額由2013年的96名加至今年的150名(+56.25%), 教局今次都算係咁。

owennam 發表於 14-1-11 16:25
請問 net 48 家長, 邊度找到 detail 學位數字
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/2014canet-48.pdf

Joanchoy 發表於 14-1-13 13:28
如果第一:平田兆強。第二德田兆强。第三基法,第四聖愛德華,大家比D意見^~^

...
油塘基法?定月華基法?

calbee6 發表於 14-1-14 12:09
請問咩叫3寶呀?
雲泉、閩僑、楊仲明, 48區最差三間, 合稱三寶。

idemily 發表於 14-1-15 09:16
回覆 細BB 的帖子

咁聖安當同陳呂邊間好d? 因為仲有妹妹跟尾
暫時聖安當領先, 但陳呂非常進取, 比較谷, up and coming。

babyboy2008 發表於 14-1-15 14:54
想問如果乙一藍循, 乙二觀官, 乙三邊間穩陣喲?
而且觀官放乙二會唔會根本無機? ...
觀官(牛頭角道)乙二有機, 但要抽。

may.112233  可唔可以send埋私訊比我呀?thanks!  發表於 14-1-23 06:16
may.112233  可唔可以send埋私訊比我呀?thanks!  發表於 14-1-23 06:15

kc1624ss 發表於 14-1-16 17:59
請教大家我可以報地址46 or 48, 邊區較易D?
46網有位借俾48網, 你覺得邊區學位充裕d?

嘉雯kaka 發表於 14-1-19 02:22
甲部係咪一定要填晒123架
no ar,唔一定要填晒。
如果像louiseter一樣,甲二、三填名校就冇所謂,反正唔會中,當博下扣門好感,都可以填。

如果冇乜心水,填埋d二、三線,就留空好過。
‹ 上一主題|下一主題