用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網 排位如下, 是否太保守??
樓主: bidbid20052005
go

48網 排位如下, 是否太保守??   [複製鏈接]

bidbid20052005 發表於 14-7-15 11:44
甲一:  聖安當
乙一:  聖安當
100%必入聖安當, 進取的話, 有邊間心儀的一線?

若冇其他心儀, 真係鍾意聖安當, 其實乙一相當穩陣。

bidbid20052005 發表於 14-7-15 18:00
乙一 : 油基法
乙二 : 聖安當乙三 : 秀明
聖安當乙二唔穩, 但有機會, 乙三秀明就相當穩, 如此排法較合理, 博乙一、二, 乙三保險線。Nice

bidbid20052005 發表於 14-7-15 19:08
但聖安當要否111呢?
任何乙一唔滿的學校都冇可能111, 48網只有藍循「真係」要111。聖馬太、油基顯、油基法年年都話要111, 結果次次吹水。

引用:Quote:lauwingtai+發表於+14-7-15+18:20+聖

原帖由 bidbid20052005 於 14-07-16 發表
聖安當 乙二都唔穩的嗎? 佢係二線頭小學?

好多聖安當幼稚園的家長,都鍾意揀番佢,雖然兩者並非龍校,但家長信得過辦學團體,所以聖安當往往比想像中難抽

griffinma 發表於 14-8-25 15:06
請問牛頭角基顯如何?排3或者4保險嗎?
2都唔穩, 3or4點會保險。大大條牛頭角邨, 大把人爭。

hagupit 發表於 14-9-12 13:07
柏德46網,熱門學校,放乙二機會細。
住46網放柏德乙二, 機會當然細, 甚至冇機會。

但住48網, 填46網的柏德乙二, 機會就唔細。

因48網近幾年都唔夠位, 要向46網借, 46網的兩大熱門校九龍灣聖若翰&柏德舊年都分別借了約15-18個位俾48網, 一般人見這兩校得十幾個位咁少, 48網家長都通常唔敢博乙一乙二, 結果, 大膽的人有福了, 夠膽放乙一乙二就幾乎必中, 這是識途老馬的玩法。

既然樓主諗緊乙二放堅樂, 我都覺得博九龍灣聖若翰或柏德好過, 此兩校的校風及派位都必在堅樂之上。

jessicap 發表於 14-9-16 12:29
葉校長今年七月退休,新校長是來自油麻地天主教小學,上星期六家長日他親自介紹,教了25年書,在油麻地天主 ...
油天副校應該係正嘢, 我會加分。
‹ 上一主題|下一主題