用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

[其他] Xxxxx [複製鏈接]

Natronma 發表於 17-9-29 22:03
呢d我都經歷過,唔好灰心,學校預左間間都冇支援,但部份學校是有考試調適的。有冇考慮過轉校? ...

我諗這12年走得不易,我仔仔今年才一年級,開學一個月,已覺這條路不易行!

回覆樓主:

係,sen小朋友要係主流讀,父母其中一個一定要陪讀。但12年真係好難行,真心respect你地,因為人有時會脆弱,好想放棄!

pamam 發表於 17-10-8 09:44
幾辛苦也要涯下去呀,好多野好似原地踏步,但過了一排(可能甚至要幾年),就會明白之前的努力是沒有白費的 ...

真,放棄可以好容易,轉去讀特殊,大家都舒服。好多人覺得教出成績優異的父母好偉大,我地小朋友係主流讀係自私,只為自己,只潑冷水,真想放棄。但為了個仔,理智明白點都要努力涯下去。

pamam 發表於 17-10-8 14:57
回覆 lulumelody 的帖子

我兒是亞氏保家仔,P1時,因表達能力差,大小肌肉發展緩慢,開學1個月左右,班主 ...

其實睇依個post時,我都流着眼淚。仔仔剛入小一,真係好多困難。其實好多人唔睇好我仔仔,但做父母只希望比小朋友將來多一個選擇或多一點希望。好感激你的鼓勵,我會keep住依個post,當想放棄時會睇下,要繼續堅持!亦好認同你話'如果我地都放棄,就注定失敗'。係,社會已想放棄佢地,如果連做父母都放棄,無人會幫到佢地。

好開心你同樓主的小朋友已出外讀大學,明白 你地對小朋友的付出和承受的壓力,而你地的小朋友亦好叻,佢地亦付出不少。
‹ 上一主題|下一主題