用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求讀書方法(初小)
樓主: 好命婆
go

求讀書方法(初小) [複製鏈接]

我囝每日做補充練習. 睇中,英文故事書,測考試前兩星期同佢溫習,
但佢好
粗心大意,剛剛派回中文測驗,唔小心已經扣了9,84,
佢個range好大,可以由8x 9x. 9x 8x. 已經時常提佢, 教佢方法,都冇大改善.
我知佢係理解所學,但佢何時才能改……..

原帖由 好命婆 於 11-4-2 11:24 發表
我阿囡都係! 基本上每份卷座底有10分係扣唔小心分  

我以為女仔會細心d, 唯有寄望佢地大d會改過來啦. 我仔班主任話佢可能要到小4才會冇咁多careless mistake.

原帖由 aryee 於 11-4-4 13:40 發表

我個仔又係,基本上每次派完卷,除左佢得分外,我會計一次加返唔小心錯既分。我會同佢講,你原本可以有呢個分,佢會嘩一聲,然後無動於衷,下次繼續,佢真係求學不是求分數 ...

我試過利誘佢, 如果少左careless mistake. 我就送份禮物比佢以示鼓勵,但成效不大, 佢都唔覺咁失分法唔抵, 我同佢講如果呈分試係咁錯會好影響你中學派位, 希望佢會慢慢明白.

原帖由 grace_xian 於 11-4-4 15:47 發表
你嗰range無我仔咁大, 他可以由七字去九字, 九字去五字, 六字又去九字

wah...你囝囝個range真係好大下...

原帖由 alice44 於 11-4-4 16:35 發表

我個仔現在p.6, 但仍然保留佢d mistake, 只係小咗少少咁. 希望真係大d可以改變啦!

可能係男仔的通病...
‹ 上一主題|下一主題