用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS 1st Interview
樓主: mimame
go

DGJS 1st Interview [複製鏈接]

學校說12月1號以前會收到有冇2nd in

有~冇~都有信比
原帖由 小天使kiki 於 10-10-8 23:27 發表
請問今日有無家長後補文件,我之前打過去學校問,我想加番交埋幼稚園校長封信,佢地叫我面試嗰日帶去,我而家驚聽日佢地唔肯收,另外有無話幾時會收到2nd in 通知 ...

係現場聽到D家長問學校老師,係校方講既...
原帖由 ABTreasures 於 10-10-10 00:31 發表
Oh really?  Who told you that?  I asked same question yesterday but the teacher (or helper?) only told me that the final result will be announced on 21 Dec..

我女話每個人都有得講故事...
原帖由 silvia_ng 於 10-10-8 23:58 發表

你女有冇話個故事係有幾多頁? 我女話只有7頁, 所以只得7個小朋友有份讀。仲要係老師選出黎, 唔係自己舉手。

我女有時講野九唔搭八, 我都唔知佢有冇誤導我呢... ...

呵~我女仍然堅持人人都有得講~有得答
原帖由 ahchungma 於 10-10-10 20:42 發表
我囡囡話每三個人聽一個故事後接龍講,聽到"du"一聲就到下個。每到一間房答問題都要舉手睇下邊個快,係頭三個小朋友先可以答。

好多人都有這種感受,不過"千金難買早知道"
過去的就過去了,但是從中學習,倒是一件好事
不知道您有沒有其他小孩,如果有,那麼未來你更會知道該如何繼續適應及生存在香港這個就學環境裡,大家一起加油!!
原帖由 terryeric 於 10-10-11 12:22 發表
經過今次DGJS interview, 我有好深的感受, 希望可以同各位家長分享一下!

由始至終, 我都沒有抱任何祈望可以入到呢間學校, 自問不是專業人仕, 不是富有家庭, 不是名人高官, 亦不是全職母親, 女兒亦不是十分出眾, 報 ...

我朋友都係
佢女女都係幫佢填普通話
但都係以英文+廣東話in
原帖由 ziyi 於 10-10-12 13:23 發表
I select the first language is Putonghua, but it still arrange with the Cantonese applicant

我相信什麼人都有
原帖由 yukico 於 10-10-14 13:48 發表

本只想旁觀, 不想插咀, 但見妳竟然相信傳聞, 去質疑自己的智慧, 不得不講兩句:
1. 坊間的傳聞, 真的那麼可信嗎?
2. 小囡和她不少的同學均是沒有任何大家所講的"背景", 完完全全是經校長選入的, 所以請妳相信自己, ...

面試O個日老師有講,11日1日之前如果冇信,就可以打電話問學校,
所以 ,應該都係10月尾,最後一個星期可以收到信喇
‹ 上一主題|下一主題