用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 有無09小一家長入黎分享吓
樓主: 曦彤媽媽
go

有無09小一家長入黎分享吓 [複製鏈接]

大家好,  我個仔叫望峯, 讀1a 班。

原帖由 曦彤媽媽 於 09-11-24 09:05 發表

你好呀! 多多指教. 我個囡都係1A呀!

hi, 我個仔好似仲未習慣咁, 仍然好想返回幼兒學校, 可能佢成績唔係咁好, 攪到無哂成功感。 真係頭痛 !!

原帖由 曦彤媽媽 於 09-11-24 17:11 發表

會唔會打俾楊老師了解下亞仔上堂時嘅情況呀!
同埋多d話佢知佢已經大個仔, 所以上小學叻d呀!
問下佢有無邊識到d朋友仔? 多d同佢傾下, 我估都有幫助.
我個囡依家已經習慣左, 初初果個半月返到學校門口仲喊緊, 依家 ...

我都想打去問下佢o既學習情況。
佢整日話d老師教書好快只係講一次, 佢跟唔到, 我叫佢唔明就問老師啦, 佢又話唔俾問, 都唔知係點! 佢整日話唔想返學 !!

原帖由 粟子頭 於 09-11-26 09:23 發表
Hello teresatsn,

我囝囝成日同望峯玩, 東亞運動日仲成朝一齊排隊玩攤位!

我都同意你可同班主任傾吓, 我之前都有同佢傾過, 因晞晞九月初時因流感遲了成個星期先至開學, 我怕佢唔習慣, 班主任都ok喎, 好願意同 ...

Hi , 望峯都有提起秉晞。 我昨日同左班主任傾過, 佢話佢係學校表現唔算太差, 叫我鼓勵佢多d。我諗望峯要長d時間先至可以習慣晒。依家我幫佢報左屋企附近d功課輔導班, 希望會好d啦! 因為我工作時間實在太長...@~@

原帖由 曦彤媽媽 於 09-11-26 17:27 發表

望峯會唔會係細仔? 我聽d朋友話細仔一般都要長d時間適應小一生活. 不過每個小朋友d適應期都唔同, 只係開左學3個月姐, 加油, 我地同小朋友都要一齊努力適應呀! ...

唔係呀 !! 不過佢係獨仔囉.....我地會加油 !!! 遲d如果我個仔遇到功課問題, 請多多幫忙。因為我個仔好大頭蝦架, 咩都唔記得架.....^^

原帖由 曦彤媽媽 於 09-12-2 10:36 發表

佢好d喇, 多謝你. 我見今日淨係考中作同常識, 所以尋日都俾佢瞓多d. 仲有呀! 佢話尋日中文出左個"頓"號嘅標點, 佢唔識呀! 因為佢話無教過, 我都好似唔多覺有教.

另外數學紙(十四), 我lunch後返去睇左, 再話你知la ...

曦彤真係好叻, 識得返黎話俾你知考左D咩, 我問返我個仔考咩, 佢好似發夢咁咩都唔知, 唔記得....。激死!!!!!!

我都係放工飯都未食第一件事就係幫佢對功課先, 再用5分鐘食飯, 然後同佢溫書.....

同道中人, 依家媽媽唔易做, 大家果然係super ma ma. ^^

原帖由 曦彤媽媽 於 10-1-27 09:13 發表

哈哈! 原來大家都係咁, 放工第一件事就睇功課, 食飯, 然後溫書. yeah! Give Me Five!!

好快就到評估啦 !! 下星期已經進入非常時期!! 我個仔有d緊張同擔心( 但唔知係咪3分鐘熱度) ,尋晚已經嗌話唔夠時間溫書, 唔知點算好.....

我初頭仲以為捐左款可以唔駛去,點知小朋友都要去....
‹ 上一主題|下一主題