用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好Down,好似跌左落深淵 ...
樓主: 2LittleMonkey
go

好Down,好似跌左落深淵 ... [複製鏈接]

Yes, my son is an outgoing one and very enjoy all the activities (7 activities per week) that I arranged for him, except swimming. So for my son, he did not have any pressure to attend the classes.

小朋友其實好易滿足,只要有父母陪就已經足夠。

原帖由 hohowong 於 10-11-7 01:04 發表
Agree

Recently, I spare much time with my son and try to explore, know more about him. He also feel very happy.

前排我仔學識左一首舊歌,歌詞係:命裏有時終須有,命裏無時莫強求。呢句說話我時常銘記於心,時刻提醒自己。仔仔考既學校唔收佢,只係同間學校無緣份,一定唔係個仔既錯。

有次面試,仔仔見完後,我,老公同仔仔再在班房出面等見老師,另有一家庭坐在我們隔離。個阿媽係咁迫個小朋友講番剛才面試內容,小朋友好驚咁話唔記得,個阿媽又係咁話無理由,個小朋友話老師問佢鍾意食什麼,佢答食雪糕,跟住個阿媽話個仔答錯,要答食d有營養既食物。呢位小朋友所受嘅壓力好大,連自己鍾意既食物都冇得選擇。

我識有位家長,佢個女學校每年都會係學校攪音樂節/話劇,佢個女讀左4年只去過一次,因為d票好貴,最平$1000但無家長買,因為實比同學仔笑。呢間都只係津貼學校。

原帖由 bobo_ling 於 10-11-7 00:56 發表
我身邊有朋友入左名校, 之後因為頂唔順走番出黎, 問佢咩事, 佢就話班中同學睇唔起佢, 原因大部份人都係有錢仔,女, 埋唔到堆咁話....加上學校又成日叫家庭捐錢, 自己有比錢既就有好od既待遇.....

請問各位家長既睇法 ...

唔駛pm啦,係net 12-marymoxxx
‹ 上一主題|下一主題