用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 9月入KCIS的家長,入來交流下喇
樓主: elsiewky
go

9月入KCIS的家長,入來交流下喇 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 elsiewky 於 11-8-31 09:55 發表
Hi,
Interview分兩部份,一是家長同小朋友一齊圍住外國老師講故事,外國老師會有問題問下有關 故事的內容, 睇下每個小朋友D反應,同場也有2個老師幫手睇住記錄小朋友的情況。二是分組有2-3個小朋友對一個老師玩枱上的玩 ...

如果小朋友英文唔好
咁係唔係入到既機會唔大呀?
我小朋友會返local n1, weekend返playgroup, 但怕到時答唔到.....

醒目開學勳章

以前就係先到先得
但去年開始改了
我都失左預算
想讀個間IS N班又搬左
以家只能俾亞女讀LOCAL N班+星期6英文PG

我小朋友應明年入學, 咁好快就要IN了,
以家國際學校真係好難入

醒目開學勳章

原帖由 josechan 於 11-9-23 15:08 發表
Hi iamworkingmama & Littleho,

Are you talking about application to KCIS 2012-13? I applied (super) very early (even before i applied to KCS nursery, which my girl is studying now) but i just receive ...

HI

據我所知
個個都係waiting list
你讀kcs n班
係會有優先interview, 機會比我大呀
佢睇當日interview表現去收生的
如未計有優先個d
我大約排8x (個時我打去問)
希望有機會入到kcis..

醒目開學勳章

原帖由 josechan 於 11-9-23 17:01 發表
我剛剛打咗去問, 佢又比番個No 我 (A49xx), 唔知佢點排呀, 但係我申請KCIS 時係未confirm KCS N 的... 好似 crystalpui 話, 有priority 囉, 一/二月開始 IN.

佢咁好肯比no你
我打幾次佢都叫我遲d問....
我係我女1歲時申請的 (2010年7月)
個時我打去過問, 大約係8x
但以家唔知, 因為kcs n班同有哥哥姐姐既有優先interview......
我女以家讀中文n班, 唔知到時in唔in到.......
真係希望唔好係1月14日in....
個日我一定要出國(叔仔結婚).....
你覺得有冇得改期.........
時間越來越近, 我好緊張

醒目開學勳章

原帖由 Littleho 於 11-9-23 17:16 發表
Hi Josechan,

Will you get interview next Jan-Feb? Or are you on the waiting list for interview? Thanks.

我都可以答到你
有申請都係on list waiting interview
我上次問就年尾開始in(上星期答)
不過往年都係1月開始

醒目開學勳章

RECEIPT有..?
我返去睇下先
大家有咩消息上來update下先.......
我同另一個朋友都入左form
希望大家都收啦

醒目開學勳章

我睇返張RECEIPT, 冇NO呀不過
原來我係4月中報既
我女7月生日, 我早多3個月報
個時問佢話8X

醒目開學勳章

just want to update you
我頭先打去check我女個waiting no
未計有優先個d小朋友
只計入表時間(即係個no. 只會後, 唔會前)
我女大約排6x
出年1-2月開始interview

醒目開學勳章

原帖由 josechan 於 11-9-26 14:06 發表
我剛剛都打咗去問, 我係107, 個staff 話"今年呢如果你報咗中文部個 priority 就可能冇咁高, 不過我地會再睇睇"
唉...一早又冇講明....

我唔係好明
即係點?
即係你報左local所以冇左優先priority???
唔係讀左n班就有得優先嗎?

醒目開學勳章

原帖由 josechan 於 11-9-26 15:23 發表
Agree! If it's not the good"software" (curriculum, language), the "hardware" (the campus, the location) definately cannot attract that many applicants!

你小朋友幾多月出世?
你幾時報KCIS
遲我成40個
‹ 上一主題|下一主題