用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Anyone admitted to Kindergarten of KCIS 2012-13?
樓主: josechan
go

Anyone admitted to Kindergarten of KCIS 2012-13? [複製鏈接]

醒目開學勳章

Ann0805 發表於 12-2-14 09:13
WAH... How did you know??  Anyway, God has His plan for each of us!
因為
我有朋友個小朋友, 本來都係我女個時一齊in
(有大約2星期, 每日有大約8個小朋友)
但我朋友個小朋友個日病左
咁就冇去到interview, 尋日佢打去kcis問
anita話, 最後一個位,上星期5有家長來交左錢了(我老公星期5去交)
即係我應該好大機會係最後一個位

不過, anita話每年開學都會有人唔讀
到時會第一時間call我朋友去in

醒目開學勳章

Ann0805 發表於 12-2-14 11:04
Yes, normally there are students leaving KCIS shortly after the school starts.  For my son's class, ...

hope that can change from PM to AM also
HAHA~~~~~

醒目開學勳章

avi_lam 發表於 12-2-19 18:16
大家好!恭喜大家入左kcis!
我有問題想問呀!因為我個仔仲未有得in,所以我想問下大家orientation day係幾時 ...
orientation day我唔知幾時
但我可能答你
如果9月前冇人主動同kcis話會唔讀
咁學位一定會到9月先有(即係9月開學no show)
你可以打去問下anita你排得前唔前
佢好好人的

醒目開學勳章

有少少校車問題(下午班)
頭先我打去kcis問
話下午班校車同街車都有遲到既情況
老師會大約2點先開始上堂(等齊小朋友)
請問有冇家長可以講下係唔係咁?
咁樣咪每日少左30min?

醒目開學勳章

Ann0805 發表於 12-2-27 11:09
我估你係問General Office o既.   我就係好唔鍾意KCS General Office個負責校車o既主任, 一講到校車次次都 ...
我都係住西區, 但我住得入d, 係堅尼地城
我記得你之前有講過遲到問題, 我本來打算係中環上車
但睇過d時間, 好似1:30點都到唔到學校
個男人就同我講,話老師2點先來上堂....冇問題,但就要同你講聲先,
咁我都好奇怪咁頭個30min做咩....
街車幾錢到一個月? 我個頭以家下午班冇人搭....要睇下5-6月個時有冇多d人先?
你近唔近我住個頭呀?

醒目開學勳章

ANN0805

我睇返舊post你住西半山
請問幾錢一個月呀?

醒目開學勳章

dubyboy 發表於 12-2-27 11:32
無錯, 舒太d車好準時吓, 唯一唔好係不能直達門口, 要行多一段小斜+樓梯, 落雨麻煩d.  In general, 舒太對te ...

我問過...又唔係超平wow.....
我個頭, 佢話要1350咁上下.......

醒目開學勳章

dubyboy 發表於 12-2-27 11:40
I mean school bus is cheaper, only 2800-3xxx for 5 months
係, 校車真係好平
如果轉到am班就好了, kcis am返遲kcs少少
pm班就返早少少....

醒目開學勳章

AM 8:45-12:45
pm 1:40 - 4:40

http://www.kcs.edu.hk/kinder/kinderinfo2011-12.pdf

醒目開學勳章

Ann0805 發表於 12-2-28 14:20
所以如果KCIS返下午又要坐校車就好弊, 因為KCS下午上課時間1:40.  坐校車o既KCS學生好多時候1:45到都無問 ...
其實我睇過
如果上午班坐校車
又要早少少走
但就唔會遲到law
我都應該會搭保母車, 希望多d人係我個頭上車
會平少少啦.....

醒目開學勳章

好好好開心呀
ANITA打俾我
話AM班有位收我女呀~~~~~~

醒目開學勳章

gudbb 發表於 12-6-18 11:27
恭喜哂呀!我想問你排緊k1 or k2呀?

K1呀~~~~~~~~

醒目開學勳章

mamavee 發表於 12-6-18 12:40
Wah... Congrats!
I dun think I'll receive call for interview... My son's number is late...
我老公同事2個女都返ESF, 細細個時都肯講廣東話的
但大大下, 就講英文多
不過都識講中文的
寫就唔知啦......

因為中文(廣東話)好難講
所以我俾我女返全日LOCAL N1
以家我女講得一口流利既廣東話

就算大家真係想小朋友讀IS
都唔係由細同佢講英文
因為, 由英轉中係一件好難的事
小朋友唔肯講的

醒目開學勳章

Any one go to the orientation day today? Do we really need to buy a F4 size school bag for the kids? It is super big for a 3 years old kids. Does anyone can advise?

醒目開學勳章

My daughter is in KG1, any same class students mom or dad here?
我女唔係好識英文,唔知下星期會點

醒目開學勳章

有冇人知其實K1返學係做咩的呢?

醒目開學勳章

Jasonbourne 發表於 12-9-18 10:50
我想請教下大家覺得kcis 怎樣?我小朋友現於KCS 讀K1 am, 剛收通知有機會返kcis pm class. ....好想聽下大 ...
我女只返左3星期到我完全唔知佢返學做咩
佢又唔係好育講
之前個間太CARING, 來到KCIS我有D唔習慣
同老師又無咩交流....
我想KCS同KCIS差唔多
OR KCS會差D
因為KCS一班有40人, KCIS 24人

醒目開學勳章

Jasonbourne 發表於 12-9-18 23:47
回復 crystalpui 的帖子

Kcs 二個班主任加一個助教對39-40個學生,所以老師們都好忙。so far 都冇聯絡我地 ...
KCIS就1個老師+1個ASSISTANT
都無UPDATE我地的我唔知我女開唔開心,
但就一定唔夠係N班時開心
始終班同學仔都識左1年......
我尋日問我女, 佢話佢鍾意舊學校
希望遲D會改變啦...

醒目開學勳章

返左1個幾月KCIS
我女真係開始講多左英文(同工人)
雖然仲唔係好好, 但都有明顯既進步

學校方面, 我都唔係好知佢返學做左咩
老師寫既英文我又唔係好睇得明(好了)
不過, 我女話我知佢係開心的.
而我女個班 (KG1) 係有相UPDOAD係WEB到的, (KG2唔知點解無)
多多少少都睇到佢返學做咩

同埋我女識左3個朋友仔....(佢只講到3個同學仔名)
‹ 上一主題|下一主題