用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幾時先知迦南幼兒班結果?
go

幾時先知迦南幼兒班結果? [複製鏈接]

妳都有機會聽日收到信, 唔洗浪費留位費,
我囡囡連迦南面試信都未收到,
而家一定要留左另一間先。
連見都未知幾時有得見...好無奈﹗

原帖由 kokobo 於 09-11-5 11:35 發表
希望明天下午前收到, 否則就要俾留位費啟思喇!
(啟思幼兒班學費好貴啊!
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

其實學費都唔係相差好遠,
今年好似係$29800(啟思)vs$27830(迦南)/yr.
邊間好其實係睇家長喜好,
啟思全活動教學, pn好似冇英文教,
迦南就活動教學中帶傳統,
pn都有英文同普通話。
(資料如有出錯請指正)

原帖由 天賜小公主 於 09-11-5 12:29 發表
其實唔計學費, 迦南好還是啓思好呀?
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

原來啟思會加到$38000/yr?
加27%咁利害...咁真係相差好遠wor!
請問迦南2個老師係咪要照顧30個學生?
1:15比例真係太多, 小朋友仲咁細, 1:8-10就差不多﹗

原帖由 ABC-Family 於 09-11-5 13:13 發表
其實學費真係相差好遠,
啟思2010年學費有機會加到$38,000.00, 而迦南就平均一個月$2,700.00.  啟思一班會有三個老師及兩個姐姐照顧, 迦南一班得兩個老師, 可能就係分別係呢度. ...

可能係因為唔同分校所以大家資料差咁遠,
因為教育局08年9月資料係:
迦南(麗港城) ~ 分11個月交
提供2-3歲幼兒服務
With child care services for children aged 2-3

Yes
收費水平 (全年)
Fee level (per annum)
(半日 half-day)(全日 full-day)
$27,830-

啟思 (藍田匯景) ~ 分10個月交
收費水平 (全年)
Fee level (per annum)
(半日 half-day)(全日 full-day)
$29,800$48,000

不過我都唔sure呢2間10/11年度會加到幾多?

原帖由 kakashi 於 09-11-5 13:39 發表

for大家ref~~
啟思:
學費:今年$ 38,000.00/yr, 出年有機會加到$39,800.00/yr 分10期 (已包茶點)
雜費: $2500/yr 書簿+書包+美勞
校車費: $1000-$1350
老師: 2位, 1:14
校服: $800-$1000.-

迦南:
學費: 今年$2,700/ ...

我小朋友未in迦南(麗港城), 到時再問下學校。
今年有迦南家長話學費加到接近$2800 x 11mth,
所以都知道年年都向上調整。
不過上年我niece讀沙田啟思$29800/yr,
我冇唸過原來kln tong要$38000/yr, 相差咁遠啫!

原帖由 kakashi 於 09-11-5 15:27 發表
唔好意思, 剛才所列費用, 來自電話查詢九龍塘校職員.
如果藍田校就最好打去問職員, 事關教局的資料不夠詳盡哦.

hi miffy-miffy,

我記得你呀, 我大仔最後選擇左一間唔出名,
但校舍環境同教職員都好好嘅catholic kinder.

你囝囝讀緊cannan, 妹妹報pn應該冇問題啦﹗
我同囡囡報左麗港城cannan,
不過之前唔知道原來郵寄會遲d先面試,
結果到而家都未收到面試信。

原帖由 Miffy-miffy 於 09-11-7 14:32 發表
Baby hilary,
你仲有無印象,上年考k1時我地pm過討論st nic. 你仔仔最後讀邊間?我大仔留番係cannan k1,宜家妹妹都報咗n1,等緊信呀。

我只係比較緊藍田迦南同啟思08/09年度分別係
$2530 x 11(迦南) $2980 x 10(啟思)
唔好意思, 我之前唔知唔同區嘅分校學費相差咁多,
因為我niece讀沙田啟思都係$2980/mth,
所以冇唸過原來kln tong要$3800/mth,
而家知道, 唔該哂﹗

原帖由 yellowriver01 於 09-11-8 22:13 發表

唔係, 係啟思今年已經係 3800 x 10 = 38000/yr, 下年申請緊加到 3980 x 10 = 39800/yr
28000 係錯的

因為迦南係分多次面試收生,
每一輪都會收一批學生。
你小朋友係幾多月出世?
一般細仔都會安排明年1月面試。

我小朋友0804, 都唔算好細,
但因為郵寄申請而首2輪面試都冇份(職員話),
我都好無奈, 因為其實我唔係唔可以親身交表,
只係唔知道原來郵寄會遲面試,
如果知道咁樣安排, 我一定會親身交表,
咁就唔會到而家連面試信都未收到。

原帖由 薯仔1607 於 09-11-8 22:23 發表
各位媽咪點解我2010年1月30日才到金巴倫道面試pn,但你們巳收到結果,那都收了生,為何重有得面試?很擔心!

嶺南係咪妳1st priority?
如果係就恭喜哂, 早d知結果個心會安定好多。

我囡囡都有offer, 不過最理想嗰d仍未面試。
其實我覺得迦南應該享網站註明親身交表優先面試,
之前我同囡囡考報一間pn,
學校講明如果取錄而am class學位有限,
就以先交表先得am學位方法安排,
所以學校第1日收表我8:30am就去交啦﹗

不過算啦, 相信天主有安排,
或者迦南唔係最適合囡囡嗰間呢﹗

原帖由 薯仔1607 於 09-11-8 22:46 發表
hi baby hilary,我bb0805,唉我都唔知原來寄表是第二輪,即機會很細啦,好彩嶺南收了我個仔,放心啦我估你都快收到信的。謝謝你呀!

請問妳係咪考麗港城分校?
係佢地職員同我講所有郵寄申請稍後處理,
首2輪面試嗰d都係9月7同8日排隊交表。

原帖由 littlekaden 於 09-11-8 22:52 發表
唔係喎,我係郵寄但都in咗喇,不過仲等緊result!

恭喜哂各位小朋友被取錄嘅家長﹗

原來有幾位郵寄報名嘅小朋友都已經面試,
仲收埋取錄信...咁唔知點解職員會咁講...
或者我聽日再打電話問下, 唔該哂咁多位﹗

原帖由 Rebeccasy 於 09-11-9 02:07 發表
我覺得唔關你係寄form 定係親身交, 因為我都係POST, 上月中IN 左, 尋日收到信問收左!

我前日打電話問迦南,
今次個staff就話郵寄同親身交一齊處理,
然後check到已經安排我囡囡12月5日面試,
結果我今日收到面試信......

唔知點解呢個報名過程唔太順利,
亦唔知點解會被安排到第3輪面試,
anyway希望之後會一切順利吧﹗

原帖由 BabyHilary 於 09-11-10 23:32 發表
恭喜哂各位小朋友被取錄嘅家長﹗

原來有幾位郵寄報名嘅小朋友都已經面試,
仲收埋取錄信...咁唔知點解職員會咁講...
或者我聽日再打電話問下, 唔該哂咁多位﹗

...

麗港城分校

原帖由 bvei 於 09-11-13 14:29 發表
我想問問你係那間分校, 謝!

多謝, 妳小朋友會讀迦南嗎?

原帖由 venus_mama08 於 09-11-16 22:17 發表
congratulation, u have an interview finally, good luck~~

good luck both u & me!

原帖由 venus_mama08 於 09-11-17 21:12 發表
now waiting for the result~~~

妳小朋友暫時有冇其他offer? 有冇報靈糧堂?
我囡囡11月30日靈糧堂面試, 12月5日迦南,
相信2間出結果時間差不多,
希望起碼有1間取錄, 因為我最鍾意呢2間。
同時都希望妳小朋友會入到理想PN.

原帖由 venus_mama08 於 09-11-22 16:30 發表
I'm in waiting list only, u add oil la

出生率高對細B報學校係sit底少少,
妳total報左幾多間?
好多家長都報幾間, 遲d總會有位比後補,
又或者靈糧堂取錄, 到時迦南搵返妳妳都唔考慮呢...
我覺得2間都好, 是但1間取錄囡囡我都好滿足!
good luck both u & me!

原帖由 venus_mama08 於 09-11-24 13:09 發表
My son also have interview on 30 Nov at 靈糧堂. In this moment, not yet to have any offer. Maybe my son is so young (14 months now). BTW, good luck both u and me again la. ^_^

我都係報左5間, 3間已經面試及取錄,
但我暫時最鍾意係迦南同靈糧堂,
所以都會完成埋面試, 如果取錄再選擇。
我住油塘, 妳呢?

原帖由 venus_mama08 於 09-11-24 23:50 發表
apply 5, got 3 interview, the remaining 2 said my son is too young, no interview will be grant in this moment. u le? u got offer already, rite? which one is ur favorite actually? where u live?
‹ 上一主題|下一主題