用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦南幼稚園(麗港城) 麗港城迦南幼兒園2010/11
go

麗港城迦南幼兒園2010/11 [複製鏈接]

我囡囡今年會入讀迦南幼兒園,
PN am class (2歲班)。
希望早d認識下其他同學仔﹗

歡迎bebesoky同砵砵豬或其他迦南家長,
有時間同我地分享下﹗

bebesoky, 係咪8月1日就開學?
適應週安排係點架?

3    0    0    0
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

咁適應班係咪8月初就開始?
(我工人姐姐8月中約滿, 我想預下時間)
上年多唔多人參加? 我唸我會同囡囡參加,
比囡囡早d適應, 到9月開學就好好多,
因為9月哥哥都開學, 到時我可以專注下哥哥。

校服方面8月著圍裙+便服, 9月正式著校服,
係咪夏季就分校服同運動服, 冬季就淨係運動服?

原帖由 bebesoky 於 10-1-25 15:46 發表
唔係8月1日就開學, 正式開學係9月, 8月係適應班, 家長可以自行決定返唔返的
適應班開初頭3日家長陪, 返1個鐘, 跟住無家長陪返1個鐘, 然後2個鐘, 3個鐘咁加上去, 9月開學全部都返3個鐘架喇~

適應班等月足一個月學費 ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

唔該哂bebesoky,
好期待囡囡返學, 感覺好得意﹗
妳係咪決定比囝囝升迦南k1?
如果係, 我地嘅小朋友可以做同學仔啦﹗

原帖由 bebesoky 於 10-1-25 17:54 發表
1. 8月初開始
2. 因為開初分兩個時段(同一班分兩組), 我自己返果組好full.
3. 校服  

妳囝囝幾時面試架? 大約3wks後會有結果!
希望我地小朋友可以做同學仔﹗

原帖由 GavinBB 於 10-1-27 00:07 發表
囝囝(細b)都interview左, 但係未知結果... 希望可以同你地做同學仔啦~~

係呀, 而家好多kinder都改左N/LK/UK.
至於我囡囡k1會轉校定係直升,
要睇下佢考唔考到一條龍天主教學校再決定。

原帖由 bebesoky 於 10-1-27 10:39 發表
決定留低...不過佢地唔係叫N1, K1, K2, K3的
會係 PN (書包寫幼兒園) = 2歲班
N = K1
LK = K2
UK = K3 (上午班同學要全部轉落下午班的)

不過對妳唔影, 因為妳會k1轉天主敎幼稚園嘛

...

Hi! 暫時冇咩同學仔媽媽留言,
好開心妳可以加入, 大家分享下!
妳會唔會參加8月適應班?

原帖由 shirleypeter 於 10-2-4 12:44 發表
Hello各位好!
我個仔今年都會讀迦南AM班幼兒園呵!多多指教!

唔知適應班上課時間係點,
新年假期之後問下學校先﹗

原帖由 shirleypeter 於 10-2-11 16:43 發表
我諗應該會!

bebesoky,

好多謝妳詳盡嘅資料!
咁係咪8月第1個星期開始返?
工人8月約滿, 到時我要照顧2個小朋友,
所以想早d計劃下﹗
另外, 適應班費用係咪等於1個月學費?

原帖由 bebesoky 於 10-2-12 13:24 發表
無論上午定下午班都有適應班

頭3日家長陪同, 上午班同一班同學會分開兩個時段(即係兩組), (上午班) 一個係正常返學時間9點, 另一個時間就10點15分鐘左右, 而呢3日都係返1個鐘, 第1日入學校先買1件圍裙(全部N1都要著 ...

唔該哂﹗如果改我希望可以提早d開始,
因為我想囡囡返定左先比姐姐走﹗

原帖由 bebesoky 於 10-2-15 12:49 發表
好似係8月6日開始, 今年有無改唔知...
係俾1個月學費...

am class

Username     Kid's Name    Gender
babyhilary       Hilary              Girl
shirleypeter                           Boy
susannajeff                           Boy
waiwai-2008                         Girl

am class

Username       Kid's Name    Gender
babyhilary       Hilary              Girl
shirleypeter                           Boy
susannajeff                           Boy
waiwai-2008                         Girl

pm class

Username             Kid's Name    Gender
carmen1102008                        Boy

之前學校話4月會有信通知第2次註冊,
大家有冇收到信呀? 我仲未收到!

am class

Username       Kid's Name    Gender

pm class

Username             Kid's Name    Gender
carmen1102008                        Boy
venus_mama08                         Boy
姚鳶                                           Boy

我囡囡係am class但都未收到通知呀!
我前日打電話問, 職員問我am or pm,
然後叫我如果30號都收唔到就再打電話比佢地!

原帖由 venus_mama08 於 10-4-17 15:53 發表
hi carmen, my son also pm class, maybe our son is on the same class, nice to meet u. Pm class classmates will receive the letter at the end of april, not the same time with the am class classmates

請問第2次註冊要交幾多$?
係咪會交埋書簿雜費?
有冇講適應班8月幾號開學?

原帖由 shirleypeter 於 10-4-16 21:31 發表
我已經收到第2次註冊通知,4月23日第2次註冊日。

唔該哂, 希望我都好快收到通知啦﹗

原帖由 shirleypeter 於 10-4-20 17:29 發表

請問第2次註冊要交幾多$? 只係要在銀行入數交上學期書簿雜費$1446

係咪會交埋書簿雜費? 係呀!
有冇講適應班8月幾號開學? 無提及,諗住註冊當日問下。而新學期開課日是9月3日 ...

am class

pm class

venus_mama08                         Boy
姚鳶                                           Boy
fakepig                                      Boy

我自己就鍾意迦南活動之中保留傳統教學,
幼兒園已經有外籍老師教英文同普通話,
有好多唔同類型書本教材,
報考人數多於收生人數都幾多, 所以收生比較嚴緊,
如果讀上去有學劵, 但課程比一般學劵幼稚園深d,
作風有少少催谷, 為上小學作準備!

每個家長想法同喜好都唔同,
有d家長鍾意純活動教學, 愉快學習,
唔介意冇英文同普通話教;
有d家長就鍾意好多外籍老師嘅私立學校,
選擇國際班想小朋友學好外語......

原帖由 小K 於 10-4-21 11:41 發表
我係0609媽媽,家住觀塘,想問迦南的好處??我也考慮當中

希望比d意見!! tks

shirleypeter, 唔該哂妳d資料!
我以為適應班會由1hr加到3hrs,
原來到8月尾都係返2hrs,
anyway為左個女適應好d, 我都會比佢返!
btw, 8月6日係fri, 即係返1日又放2日...咁奇怪?

我到而家都未收到第2次註冊信,
唔知點解成日都係咁, 10月大部份人收到面試信,
我就等到11月尾, 12月初第3輪面試先有份,
而家註冊信又係大部份人收到我都未收到...

原帖由 shirleypeter 於 10-4-23 23:52 發表
我今日已經做咗第二次註冊了

適應班8月6日開始,6至10日家人陪同返1個鐘,11至20日小朋友自己返1個鐘,23至30日小朋友自己返2個鐘,要穿著校服,帶備書包及名牌回校上課。
學費2,530,7月中會有家長會。 ...

問過2次啦, 佢地都係叫我等到30號,
都冇信先打電話比佢地wor!
唔知點解佢地面試, 註冊同通知後補都分咁多批/次,
面試由上年10月到今年1月起碼有4次,
註冊同通知後補又各3-4次...     
迦南d職員同老師要做多好多野!

8月6日開學, 又緊張又期待,
我囡囡4月16日出世架, 細你囝囝個幾月,
佢未返過playgroup, 唔知到時返學會點呢?
我住油塘, 囡囡會搭校車, 你囝囝點樣返學呀?
你囝囝戒片未? 我囡囡呢個星期先有d進步,
日間唔著片, 大部份shu同poo都享potty完成,
但都有2-3次失手!

原帖由 shirleypeter 於 10-4-25 17:22 發表
BabyHilary,你好!
你有冇打去學校問下呀?點解噉耐都未有通知啊?

我都會比阿囝讀適應班,大家好快就可以做同學仔喇!
係呀!8月6日係fri,即係大人陪小朋友返學得三日(6,9,10)咋,希望阿囝好快適應la!
你哋住邊呀?我住tko PoLam,
你 ...

‹ 上一主題|下一主題