用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日in完St.Paul!
樓主: HebeMama630
go

今日in完St.Paul! [複製鏈接]

3月18日後先有結果, 仲有2個月, 好漫長呀﹗

面試過程好快, 老師問左我以下幾個問題,
大約5mins左右就走得。
(1) 平日邊個照顧小朋友?
(2) 假日會帶小朋友去邊道玩?
(3) 點解揀spk?
(4) 對小朋友有咩期望?
(5) 小朋友而家有冇返學或者上親子班?

唔知老師問左小朋友咩問題, 玩左d咩呢?
我問個仔, 佢話同老師玩玩具,
問佢識唔識玩, 佢話識, 都唔知係唔係﹗

雖然知道取錄機會好渺茫,
不過今日面試感覺都幾開心,
一來唔洗點等, 準時見, 可惜在唔可以參觀校舍。
另一方面因為仔仔係0609細仔,
佢肯自己坐屏風後面同老師玩,
等我可以安心回答老師問題, 我同老公已經好滿意﹗

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

因應你所講嘅野去收生都好合理,
教統局小一自行分配學位都係以呢幾項計分﹗
不過有好多現任或前任spk家長話
佢小朋友同大部份同學仔都唔係教友,
媽媽唔係old girl, 又冇兄弟姊妹讀緊or畢業...
或者除左以上條件, 仲有父母工作, 背景etc...要考慮啩!

以上咁多項我囝囝只符合教友一項,
baba唔係專業人士, mama係housewife,
所以話機會好渺茫呢﹗

原帖由 anthony010103 於 09-1-17 17:57 發表

求其...1 d 都唔求其...They have their candidate lists or offers already......old boys/girls, siblings,
領洗紙, referral letters from churchs, etc   All have been evaluated before. The interview only ...

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

又唔洗 !
即使有人會覺得full time mum係無貢獻嘅c9,
或者個別學校同老師鍾意父母都係專業人士,
但我個人絕對為呢份工作感到自豪!

雖然full time mum係份辛苦嘅工作,
1日24小時on call, 年中無休,
冇病假冇大假連產假都唔會有(住院幾日除外)!
不過我真係好鍾意呢份工!
冇錯, 有時大小老闆都會令人好激氣,
但能夠親自照顧同見證小朋友成長,
嗰份滿足感遠遠超越任何工作﹗

原帖由 anthony010103 於 09-1-17 18:23 發表

haha just wild guess only.....
Of coz FT mum is quite a good position ...ooops

spk係囝囝第7間面試嘅幼稚園,
我都嘗試過考究學校收生準則,
但發覺真係"估佢唔到"架﹗

試過仔仔面試表現極差(坐都唔肯坐, 跑來跑去),
呢間唔係名校但每年只收30個k1學生,
最後竟然收左我個仔﹗
又試過仔仔表現好好, 坐定定答到做到9成問題,
我都做哂功課, 同老師帶出學校辦學理念,
但最後連waiting list都唔入...rejected!

如果話講背景但又唔係絕對,
有人係教友, 有哥哥姐姐讀緊,
父母old boys old girls但都唔收﹗

結論係每間學校收生都有特別一套,
仲要唔係一般家長可以理解﹗

invitation,

即係話妳囡囡當年面試喊但結果收左佢?
咁妳係咪教友, old girls or
妳同老公都係專業人士?
如果都唔係應該係囡囡同老師特別合眼緣,
比老師感覺係spk想要嗰一類學生。
好羡慕, 如果2年後spk收我囡囡,
我一定開心到暈﹗

妳囝囝面試有冇提及姐姐讀緊呀?
我發覺老師叫我地入房前係冇go thru報名表架,
佢問我攞出世紙對資料,
我同時交埋領洗紙比佢,
佢就話:「哦, 妳有領洗紙﹗」

原帖由 invitation 於 09-1-19 12:06 發表
Baby Hilary,

I agree with you:
結論係每間學校收生都有特別一套,
仲要唔係一般家長可以理解﹗

上次我對個女無期望(因為interview時佢cried), 所以唔緊張,無所謂,直情忘記係幾時放榜. 但今次反而有點唔上唔落.

原 ...

rachelb,

即係話唔一定問得少問題就係冇機會,
上年spk問左妳3題就收左妳小朋友?

知唔知道妳囡囡全級有幾多個男同學?
我想知spk一年收幾多男生呀﹗

原帖由 RachelB 於 09-1-19 23:56 發表
你已經問得多啦,我記得2008係問咗(1),(3)&(4)就TING出去,連張椅都唔熱要SAY .ACUTALLY我個BB 2008/09 讀緊SPK K1 AM CLASS.而且唔係一定係收有$ & 名人.都係嗰句隋緣啦,  GOOD LUCK。

...

invitation,

妳又係問呢5個問題?
答哂應該唔止2mins個wor?
我個老師都幾nice, 比我感覺好好,
佢會望住我答問題, 我答完佢先寫低。
試過有間學校嘅老師問完我問題,
到我答佢又望東望西好似好趕時間咁﹗

我都有再問返囝囝老師同佢玩咩,問左咩問題?
佢答我:「parco囉...幾多歲? 2歲, 男仔囉」
即係應該問左佢叫咩名, 幾多歲同埋男仔定女仔?
另外問佢玩咩, 佢答「玩杯杯, 牙刷...刷刷刷, 睇書書」
問佢有冇玩車? 佢答:「冇」
我問佢老師好唔好人? 佢答:「老師好人」

原帖由 invitation 於 09-1-19 11:54 發表
Hi, BabyHilary,

我個仔同你個仔的情況一樣,問的問題都一樣,不同的,係得2分鐘.我個女當年都面試時間有成5-6分鐘.睇黎我個仔都係咁先....

問返我個仔,老師問佢什麼,佢話老師同佢玩,玩飲水,玩擦牙....

tongbetty,

my son and me are catholic,
we have interview in pm section.

原帖由 tongbetty 於 09-1-19 22:43 發表
thanks for your reply, just wander whether catholics have interviews at a.m. session and have better chance to be accepted.

invitation,

我相信, 如果唔係都唔會話每間學校都有一套準則,
而準則又唔係一般家長可以理解!

我未去面試之前冇咩expectation,
因為雖然我鍾意spk, 但我個係仔,
之前都講過, 我怕女校男生唔知對成長有冇問題,
對囡囡讀spk嘅渴望一定比囝囝大﹗
但面試之後我就好想2個仔女都有機會讀呢間學校,
突然唸通左, 女校男生問題應該不大,
因為男生會group埋一班, 都可以平衡發展﹗
不過我唸通都冇用, 人地肯收先得架﹗haha

係呢, 妳知唔知spk一年收幾多個男生架?

原帖由 invitation 於 09-1-20 12:23 發表
BabyHilary,

雖然我知有好多人唔認同,但我根據自己的經驗,我係相信spk並非注重小朋友的背景.

坦白講:我全家都唔係教友,我唔係old girl, 我和先生都只係普通文職,並非專業,不富有..但學校當年都收了我地個女.所以我寧可信運氣 ...

我同囝囝都有過咁嘅遭遇,
表現唔好唔收好正常, 唔難接受,
今年競爭大, 表現好都唔收都可以理解,
但咁嘅表現連waiting都唔入,
rejected感覺真係好差好差﹗
好彩我囝囝冇話鍾意嗰間學校, 冇話要去嗰道返學,
otherwise除左心酸, 我仲會有d忟憎﹗

原帖由 kkmoremore 於 09-1-21 00:10 發表
好似早前我女考聖心, 係門口排隊時, 她突然一反常態, 不斷說:「我鍾意呢間學校, 我要入去,我要係呢間學校讀書!」. 到in 時她的表現係她in過咁多間之中最好的! 雖然唔可以講話好好, 但答哂老師啲簡單問題,做足老師的指示動作! in完自己拍好椅子,取禮物後say thank you & goodbye! 結果係 ............ "reject"! 雖然預咗唔收, 但無諗過竟連waiting 的機會都冇! 個日in 完後, 我女到依家都仲日日同我講好鍾意聖心, 問我係唔係遲啲會去聖心返學. 我依家都未同佢講! 真係好心酸!

10%=18 boys...sounds good!

原帖由 RachelB 於 09-1-20 22:59 發表
Around 10% in 2008/09, i think it depends.

rachel b & invitation,

想問下妳地當年係點樣回答老師問題?
其實我都好認同家長回答問題呢part好重要,
因為小朋友仲細, 短短幾分鐘真係睇唔到d咩,
反而家長談吐同家庭背景更重要,
因為小朋友都以父母為榜樣, 有樣學樣,
同埋佢地就係享父母安排嘅環境下成長。
(冇同家長面試嘅學校或另有收生準則,
並唔係話小朋友表現唔重要,
只係覺得家長表現都好重要。)

我回想我面試5條題目嘅答案都似乎一般,
而家唸唸下就覺得可以答得更好,
anyway都改變唔到結果, 只係想同妳地分享下﹗

原帖由 RachelB 於 09-1-19 23:56 發表
你已經問得多啦,我記得2008係問咗(1),(3)&(4)就TING出去,連張椅都唔熱要SAY .ACUTALLY我個BB 2008/09 讀緊SPK K1 AM CLASS.而且唔係一定係收有$ & 名人.都係嗰句隋緣啦,  GOOD LUCK。...

原帖由 invitation 於 09-1-19 11:54 發表
Hi, BabyHilary,

我個仔同你個仔的情況一樣,問的問題都一樣,不同的,係得2分鐘.我個女當年都面試時間有成5-6分鐘.睇黎我個仔都係咁先....

dear invitation,

thanks for sharing!
好同意妳話答案好"個人",
好難講話家長係咪答得好,
因為好定唔好係在乎老師點睇,
每個老師睇法都可以唔同,
所以我都無謂再唸自己答成點。                        

原帖由 invitation 於 09-2-5 17:06 發表
Dear Babyhilary,

兩年前的面試問了我六條問題,詳情如下(因為我根本唔知老師會喜歡聽什麼答案,所以沒有為考上而作假,全部答案都係好個人,係我真心的話,但唔好以為係好的答案,睇完就算啦..)

1) who take care of the childre ...
‹ 上一主題|下一主題