用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 旅港開平會小學
go

旅港開平會小學 [複製鏈接]

Re: 請問有無旅港開平會小學家長?

2fungs:

小女也是開平的小一新生,上了幾天學,佢話都鍾意間學校。你個小朋友讀邊一班呀?

Ha Ha! My daughter is also 1D.

我個女都好似係第2組呀!真係好'橋'呀!
課外活動報了敲擊樂同英語,你地呢?

Hei Hei !!原來我攪錯咗,我個女係第一組的。
我都是在職mami,而我返工又上唔到網,所以想同大家傾吓都就唔啱D online 時間!!

今日有:
copy book
spell rev
maths
作(一)

2fungs / kittymammi:
我想問今日數學homework要做那一頁呀?我都想complaint點解1D班個家課表唔update嘅!!!!!

Mrs. Yellow,
其實我搬咗嚟呢區兩年左右,不太熟識這區學校,又不是識太多同區媽咪。只聽人講荔枝角天主教幾好(我個女揀第一志願)貪佢夠近,過條馬路就係。而我先生就是開平中學的舊生,佢話間中學起碼係Band 1 英中,雖然話冇聯繫,但收開平小學(有揀開平中學的)的比率都幾高。我地諗住個女D成績keep到中上的話,就唔洗煩英中,所以放開平喺第二志願。開學都現在,發覺間學校都幾平實,不太花巧。但仍有些待改進的地方,好似欠缺溝通,應多些照顧一年級的小朋友及家長!!

我住荔枝角!

Why so many homework today!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2fung / kittymummy:
請問是否每天都要帶剪刀和膠水?因我個女話日日都要同學借比佢,thanks!!

我想問你個囝囝係幾多月出呢?我個係9月嘅,但我問親佢學校D事,佢都話唔知 / 老師冇講。好似帶膠水和剪刀咁,佢話日日都要同學借比佢,但又講唔出係咪日日都要帶!

[quote]
2fungs 寫道:
亞仔話每天要帶剪刀和膠水,是for英文堂用~
反而視藝堂就只要帶多條濕毛巾,油粉彩學校有提供喎~!

每日亞仔一放學我就係咁問佢要準備d咩,驚佢一睇TV就失魂,咩都唔記得~

哈!原來我個女大過妳個仔3日,我個女昨天birthday!!

2fungs :
我都預祝你囝囝 happy birthday!!

'敲擊樂"表格?點解我個女冇份嘅?係咪抽韱嘅呢?我地劍橋英文都冇份喎!

2fungs 寫道:
昨天生日~咪911~ 舊曆係迎月嗰日喎!
補祝你女女精乖伶俐,身體健康 !

上星期先至話有同學唔識ABC,今次輪到我個仔,尋日默書唔記得個"Q"點寫   真係
佢話而家得番3個獅子印仔,要默多2次100分先有禮物呀~
下次再下次默書就開始默生字嘞!

今日派咗'敲擊樂"表格嘞~!  唔知劍橋英文有冇份呢!

有冇攪錯??一樣都抽唔中???激死!!!  

剛打去問,個女仔話呢幾日會陸陸續續派D表格。Total 廿幾個活動,今日大概派左十幾樣。佢話劍橋英語明天派,我問佢會唔會一樣都冇?佢話都應該唔會!

2fungs 寫道:
打電話去問下啦!
有冇搞錯呀~! 一樣都冇咪好唔公平囉~!
我都'興'

唔知邊句真?聽日收唔到表再問!!!

2fungs 寫道:
個office d 書記做嘢真係有d問題,
頭先我打去又話今日會派晒所有表格 ~
講嘢一時一樣~
:tongue:

學校office真係有冇攪錯??不過,我昨天問我個女佢嗰班有冇人派咗劍橋英語表格,佢話冇喎!都唔係幾佢點上堂?

[quote]
2fungs 寫道:
kittymummy,你昨天收到劍橋英文form,咁office 又同angeshwh講話今天才派~!
咁angeshwh 報咗'敲擊樂'&'劍橋英文'未兩樣都冇

真係有冇攪錯!!!!!今日放學依然冇參加課外活動的通告!!點解會一樣都冇,唔公平呀!! 請問知唔知可以去那裡反映??Thanks!!

2fungs 寫道:
agneshwh,
唯有等亞囡今日放學睇下點先啦~!

已打了,佢話負責那人去了吃飯,吹脹!!

我留咗聯絡電話,但到而家都冇reply。如果真係咁難抽,而兩位又抽中,咁真係恭喜晒!

我個女昨天的中文抄書功課抄錯哂!今日要重做呀!其實我昨天已認為唔係咁樣做,但我問個女,佢話老師話係咁樣做嘅!咪等佢承擔吓唔留心嘅後果囉!

我記得P1好似得幾樣可以參加,其實我冇報嗰D你係已經不作考慮。不過,我個女在外面有幾樣嘢學緊,所以諗住吓學校嗰D,減輕D"皮費"!

quote]
2fungs 寫道:
agneshwh,
有冇打算問學校有冇其它課外活動位剩?

‹ 上一主題|下一主題