用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教女教到好沮喪
go

教女教到好沮喪 [複製鏈接]

引用:好彩有呢個平台呻下,依家搵緊補習老師,我

原帖由 mlca1314 於 15-04-15 發表
好彩有呢個平台呻下,依家搵緊補習老師,我仲有個大女,我一對二實在好吃力,顧此失彼,學校又教得好快好急 ...
我覺得初小,揾間好嘅補習,如果唔系,專科補數。但點都好,自己都要時時問佢有冇地方唔明,因為數學千萬别類積太多,怕跟唔上便会無兴趣,真系教完一課就要清左唔識果D,我知好多School系會考番以前学嘅野。另外,就是陪養小朋友"自己知自己事",意思系由初初時比4佢知佢自己边一處弱,初小時,我家小朋友知自己減數常忘了借位,於是自己找人出題,又或者補社印了練習,他自己又印一份留底,到考試,測驗做番。

引用:我是ftm,有時覺得自己好無用,已經無做野

原帖由 mlca1314 於 15-04-15 發表
我是ftm,有時覺得自己好無用,已經無做野,仍搞吾掂兩個女
邊有咁易呀,你对住佢地都是從她們身上学習。好多事情,情緒……都要處理。有時,我們自己都未能處理得到自己滿意,當我唔開心(為孩子),我先生告訴我,出發点是為孩子著想已足夠了,加油吧!。時間過得好快!可以珍惜為她們做的,也就努力做!

MASAYA  不斷提醒自己為孩子不是為面子   發表於 15-4-15 10:59

引用:不過我見而家好多2,3線官津小學都數教快一

原帖由 HaYi 於 15-04-15 發表
不過我見而家好多2,3線官津小學都數教快一年,  小二教份數都OK, 只是去到需要做份數約數等同埋份數的文字題 ...
有時選校真系要諗下究竟間学校為咩要谷D学生,教快個底打得唔好仲死,預左D学生出面預先讀左先?谷学生為了TSA成績?派中学位多DBand one生?

‹ 上一主題|下一主題