用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 幫幫手, 想知元朗基元, 基朗, 白約翰和公立的grading ...
樓主: tungtung131
go

幫幫手, 想知元朗基元, 基朗, 白約翰和公立的grading [複製鏈接]

引用:Quote:tungtung131+發表於+16-7-14+11:17+

原帖由 hkpapa852 於 16-07-15 發表
除咗白約翰算係B1,其餘3間都只係B2
基元不是B1咩。那麼基元同盧中,邊個好D。

引用:Quote:JJDBB+發表於+16-7-15+13:04+基元不

原帖由 hkpapa852 於 16-07-15 發表
自己睇下:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3241251
Thanks

引用:請問有無band+two學生第一,+二,+三志願都揀

原帖由 tungtung131 於 16-07-19 發表
請問有無band two學生第一, 二, 三志願都揀2A中學的?? 咁樣做係咪好危險??

謝謝! ...
應該会危險,照我們自己学校教家長做法,就是B2小朋友,第一放B2,如第二放B2(好進取,或是放一個B2尾),第三放B3。
另外,要考慮是否有聯系位……每間小学要考慮的狀況好多,你必須聽校講座,聽下自己学校前家長意見等等。和自己同級家長傾下(不過要自己過濾分析)。

引用:Quote:JJDBB+發表於+16-7-27+09:56+應該会

原帖由 sinsinlo 於 16-07-28 發表
點解1個B2生, 第3志願就放B3??????

最差都係入B3既學校, 放咁頭做乜? 為左幫學校增加抽入頭3志願既%????
相信Banding真的不能估錯。

就今次,朋友女兒佢話b1a至b1b学生,自行選了一間区內B1a学校見和一間B1b見,点知兩間自己唔收,去大抽獎,抽到b2学校,那麼,是否估錯banding?我們也不太明白,雖然,遊戲已玩完,但我還未確定實際是怎樣玩法。

引用:回覆+JJDBB+的帖子 那要看看佢放B2在乙幾,

原帖由 妹妹頭 於 16-07-28 發表
回覆 JJDBB 的帖子

那要看看佢放B2在乙幾, 因為如果隨機編號比較後, 就算放乙一, 乙二係BAND 1, 都一定入 ...
所以,我系唔識玩這個遊戲!

引用:回覆+JJDBB+的帖子 那要看看佢放B2在乙幾,

原帖由 妹妹頭 於 16-07-28 發表
回覆 JJDBB 的帖子

那要看看佢放B2在乙幾, 因為如果隨機編號比較後, 就算放乙一, 乙二係BAND 1, 都一定入 ...
系喎,仲有一点便是,本区B1位系唔夠b1生多,於是,大抽獎,如果唔系比自行(第一輪)收左,者話,佢嘅随机No. 唔好,都會跌出去,佢跌落第六自願。

引用:商中真係好過白記?老師+recommend+白記多過

原帖由 blee427 於 16-07-28 發表
商中真係好過白記?
老師 recommend 白記多過商中.
話商中, 盧中可以排乙2
最近這兩年,小學老師真系比意見会白記先。但商中应該系B1b学校吧?

引用:Quote:原帖由+JJDBB+於+16-07-28+發表系喎

原帖由 sinsinlo 於 16-07-28 發表
就算唔夠b1位,要抽入b2學校,都應該揀晒b1學校先放b2, 因為係b1生,no. 差極都一定早過b2生,所以會早過b2 ...
明白,自己系B1生,絕對系放B1位系头啦!

引用:Quote:sinsinlo+發表於+16-7-28+18:08+其實

原帖由 王家爸爸 於 16-07-29 發表
理論上應該係,但係從各校DSE成績睇,又好似未能反映呢個Argument。其中一個可能既解釋係唔少元朗B1生係自 ...
有些本区小學,會在大抽獎的時候,估計同學在本区及全港屬咩banding。

引用:Quote:王家爸爸+發表於+16-7-29+09:30+有可

原帖由 bobo98 於 16-07-30 發表
我有朋友幫囡囡揀1.鄉中2.趙中,她說不揀崇德係因為他係洪水橋不方便。又有朋友唔揀信義原因係因為係天水圍, ...
你朋友咁揀,首輪应已入左乡中了吧?

bobo98  係入了鄉中  發表於 16-7-30 23:26
‹ 上一主題|下一主題