用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好彩今日去了九龍塘的幼稚園拿表, 終於選好想報名的學校 ...
樓主: leeyin
go

好彩今日去了九龍塘的幼稚園拿表, 終於選好想報名的學校 [複製鏈接]

Re: 今日中午時候好彩去了九龍塘的幼稚園拿表, 比我一d感覺

其實宣道亦有視學報告,不過係登在教統局網頁:[幼稚園,小學,中學]裡面的[學校教育質素保證]04/05幼稚園質素保證視學報告。如大家有興趣,可進入多瞭解這間學校。

Re: 今日中午時候好彩去了九龍塘的幼稚園拿表, 比我一d感覺

今年國際兩間校舍上下午一共收左672個小朋友。

今日特首施政報告話就讀非牟利幼稚園每個學生將會獲津貼一萬圓。各位家長揀學校時可要考慮埋這一點。好似創幼,宣道,民生,培正等幼稚園,減去資助後,一個月都唔駛七百蚊,相對一d私立幼稚園,每個月要兩,三千蚊,係唔係值得,大家可以去諗。不過可以斷言,牟利私立幼稚園將會好難做,有d重會面臨倒閉命運。

私立收高學費既牟利幼稚園係會好難做。
一 ) 牟利學校同非牟利學校學費差距愈來愈大,質素又未必好得過人地,聰明家長識得選擇。
二)  非牟利學校得到資助薪酬會較吸引,工作較安定,老師有機會進修,亦不會因年資太高而被惡意淘汰,因此會吸引到好老師。
三) 牟利幼稚園要提高競爭力,非要提高成本不可,但面臨未明朗既前途,會否投資是一大問題。
四) 人口下降很多牟利幼稚園下午班已收生不足,有些老師只得本日工做,不得支全薪,好的老師會跳槽。
五) 唔過年24000既幼稚園,如做得不好,一樣會受淘汰。因為津貼係計人頭。無學生就等如無津貼,收唔夠學生一樣無得做。
‹ 上一主題|下一主題