用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 就快又開學我已經開始心驚膽戰
go

[讀障] 就快又開學我已經開始心驚膽戰 [複製鏈接]

版主

本來我個女係升小五, 我要求學校同佢留班(佢係12月出世的細女), 但學校話留班解決唔到佢o既問題

依家同佢轉校, 讀返小四, 又要從新適應學校教學方針, 又怕亞女轉左校都係禁, 有時都唔知自己決定 是對是錯

不過都算啦, 希望亞女讀得開開心心就好啦....

版主

兩間都係普通學校, 唔係直資 (冇錢交學費)

依家果間學校都係超收佢架, 原本學校冇位架...
我地自己去考果D又唔收喎, 因為要考試, 我又冇同學校講, 亞女係咩事... 我個女嚴重專注力不足, 所以冇可以一次過做晒3份卷

原帖由 honeysara 於 09-8-22 07:13 AM 發表
貓大姐
當亞囡讀得辛苦時佢自己都想轉校,但過咗之後佢又話唔想. 唉!!明白明白...其實個個家長都心大心細好怕又'簡'錯多一次, 又怕亞囡唔開心, 唔適應...
想問吓妳個囡係轉直資定係普通政府的學校? 係唔係年中已經要 ...

版主

我聽講好似係, 不過私校比教活動教學, 什至一班人數較少,
對學障小朋友都好D...  

總有些好, 有些唔好

原帖由 honeysara 於 09-8-23 03:54 PM 發表
貓大姐
間學校肯超收都好好'wor', 我曾經問過私校但校長話私校唔及政府的津貼學校對於有讀寫障的小朋友的支援不及津校.

版主

我地轉左去大圍

我都有擔心你所想的, 因為香港學校會包容我們的這一類小朋友, 沒有幾多間...  而我依家轉果間, 我都唔知係咪真係適合亞女, 不過聽人講, 晌到讀的小朋友都幾開心...

我見亞女其實可以讀多年 (佢12月出世, 本來做細女, 依家讀多年做大女) 再加上晌學校 種種情況, 終於鼓起勇氣 轉校試試...

其實, 你仔仔本身好喜歡依家既小學, 禁唔好轉啦, 其實成績去到邊都差不多, 如果學校可以晌其他活動比到佢自信和滿足意, 不防晌果D方面發展

又或者你可以去 特殊學習障礙協會 問下顧問社工, 睇下佢有咩野意見比到你

原帖由 Man^o^ 於 09-8-24 02:10 PM 發表
貓大姐,

如果我冇記錯, 我同妳應該係同一區既, 妳女女轉左邊間小學度讀呀 ?

呢一年我都好想幫仔仔轉校, 資料都搜集左好多, 但係始終都怕, 怕轉校情況只會一樣.....甚至仲差, 又怕仔仔成績甘差, 去 interview 其他 ...
‹ 上一主題|下一主題