用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學老師你想點?
樓主: yolayoha
go

數學老師你想點? [複製鏈接]

同意首先要睇清楚題目嘅要求。之後要睇要思考題目想問乜,呢一樣嘢最難。

例如要小六學生列方程計:姐姐有10元,買了一杯汽水之後,餘下3元。一杯汽水要多少元?
唔用方程計,一定無分。

設一杯汽水要X元
X=10-3
X=7
答:一杯汽水要7元

咁計,已經會俾人扣分。可以上Google search 下 TSA過去試卷嘅答題要求。當年,有因為呢題問老師點解扣分。

三角形,可以用邊去分類:等邊三角形、等腰三角形,仲有一些人分出不等邊三角形、任意三角形、不規則三角形。
三角形,可以用角去分類:直角三角形、銳角三角形、鈍角三角形。有時,會分埋等腰三角形等。
又有直角,又有兩條邊長度相等,一係叫直角等腰三角形,又或叫等腰直角三角形。

係小學,如果我無記錯(已係幾年前嘅事),會教:
等邊三角形、等腰三角形、直角三角形、直角等腰三角形(或等腰直角三角形)。

所以樓主呢一條,我都係建議樓主直接問個數學老師。

至於, "寫出一個比六分四小, 但比六分一大的分數",二分一嘅值的確係正確。不過,小學三年級只係學同分母分數,如果學生寫 "123/247",答案嘅值的確正確,但老師好難判斷學生係識定係撞。
如果話 "題目又無要求一定要用同分母",可以理解。因為本書或練習嘅設計只係俾一般程度嘅學生,如果學生寫 "1.5/6",個分數值係正確,而且題目亦無寫 "唔俾用小數"。寫繁分數 "一又二分之一 分之 二分之五",個分數值又係正確。

如果樓主個小朋友已經超越一般程度,建議下次寫埋 "三年級程度嘅答案", "1/2=3/6",咁就無敵,仲可以令老師多點留意下自己個小朋友,唔好淨係俾一般程度嘅工作紙佢做,免得小朋友上上下堂覺得悶,嘥咗學習時間。

回想條方程俾人扣分,就諗其實係小二程度嘅數學題。題目咁淺,迫人用方程,但又唔可以 X=10-3......

HaYi  x=10-3 直接去答案, 老師會說跳   發表於 15-4-30 10:45
little_yolky  應該係10-X=3吧  發表於 15-4-30 09:30
我絕對有資格做怪獸家長,但我唔會亂變身成為怪獸。
我絕對無資格做虎媽,不過值得學習當中好嘅嘢。

以下內容,其實我喺係朋友聚會聽到。朋友中,有中學老師、有小學老師、有副校長、有普通老師、有大學高中時修數學。當佢哋討論太激烈時,我一係避避風頭,一係打圓場轉轉話題。

如果三角形嘅分類,可以由邊長去分,或可以由角去分,咁不等邊三角形的確可以有直角,又可以無直角。
如果樓主個小朋友畫不等邊三角形時,畫埋個直角符號而俾老師當錯。可以理解個老師點解當錯。
不過,我都係建議樓主聯絡老師了解下,因為我只係向好嗰一方面假設。

964=__+__+__
呢一條應該係二、三年級嘅題目。
題目想考乜,一如我之前嘅回覆,係最難知道。分分鐘出卷嗰一個都唔知。
964=__+__+__,應該係考學生兩樣嘢,各數字所代表嘅值,仲有讀法。

因為考各數字所代表嘅值,所以不可能寫成964=962+1+1,
因為考讀法,所以964=900+60+4(讀數,由左向右的讀)。

964=4+60+900,雖然根據加法交換性質而成立,但因為唔符合原本要求,所以會當錯。問題係學校係平時嘅功課有無呢種要求(寫明)。或有無訓練,即係學生一寫900=4+60+900,老師就會要求呢啲學生更正。

至於方程,原本定義係:一條包含未知數(代數符號)的等式。
X=10-3,有代數符號,又係等式,無錯喎!而且,

X=10-3
X=7

根本無可能有步驟。如果小朋友以下計法,我仲擔心個小朋友...俾人教蠢咗

X=10-3
X+3=10-3+3
X+3=10
X+3-3=10-3
X=7
不過老師話因為無用乜乜原理(個名我忘記了,只知即係中學教嘅消項化),所以要扣分。

我當時心諗「咁係四年級時,做乜又迫個小朋友記住:長方形的長=周界/2-闊」?

little_yolky 發表於 15-4-30 17:09
問題係學校係平時嘅功課有無呢種要求(寫明)。或有無訓練
分數、教漏、教錯,通常發生兩樣,經電話聯絡個老師,但佢嘅回覆牽強,再啱啱遇着我得閒,我多數怪獸上身。

平時無教過,點可能期望個學生啱?學校嗰啲所謂嘅艱辛題、深奧題、高階題、思考題,大部份都係將已學過嘅概念延伸、混合運用。964=__+__+__,無學過,點延伸?

如果有教過,俾我發現佢曾經改錯過,我實搵校長聯絡下。

阿女下一次識做,阿女叻係阿女本事,但阿女無義務每一次學新嘢,第一次就要送幾分俾學校。呈分試更無妥協空間,因為阿女無義務因學校嘅錯誤編排而失分。而且,阿女之前嘅學兄學姊,係小六Pre S1因學校嘅錯誤編排而失分,係會好影響之後幾屆學弟學妹嘅升中派位,亦即係Band 1位嘅數目。

964=__+__+_係好基本嘅小二小三題目。基本嘢都出錯,咁深嘅嘢咪仲易錯!

我實問高年級嘅家長借佢哋嘅功課睇,因為我要有兩手準備------轉校!

‹ 上一主題|下一主題