用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2013年度小一家長加油站!
樓主: carriebaby111
go

2013年度小一家長加油站!   [複製鏈接]

回覆:2013年度小一家長加油!

我只係報了兩間,一間上星期in咗,一間今個星期六in。上星期in第一間時當要和父母分開時他就喊了,雖然他說入了課室後便沒有喊,我已是不知所措了。唔知係咪我唔識教仔,或是慈母多敗兒。我和兩個小朋友的感情好到best friends 咁,但佢地就超痴身。三年前大女考七間都喊,當然全軍覆沒。睇住細佬上星期喊住入去,簡直是歷史重演。佢地唔係唔鍾意返學,只係要和我分開便喊。係咪我教仔有問題?現在唔知點,想放棄再報其他私小直資,反正喊住入都唔會收,何必另大家辛苦?不過真係想知道大多數小孩可以到完全陌生環境下與父母分開都唔喊是怎樣train出來的?
現今小孩太辛苦了,面試唔叻的小孩唯有等運到,希望派得ok。
大女當年面試唔得,但現在成績不錯。所以面試表現不能完全反映學習能力。

yovin  我大仔五年級都一樣要我陪佢睡着才離開 , 我好珍惜 , 大家都好幸福 , 當然不是慈母多敗兒!
話時話,我老公四十歲人都仲会攬住奶奶錫 , 我覺得好sweet喎   發表於 12-10-19 01:57
little_yolky  點解唔讀家姐果間, 唔駛煩。  發表於 12-9-5 16:20

回覆:carriebaby111 的帖子

多謝你的分享。我都有給了他很多心理準備,講解了小一面試的流程,只是玩下,和老師傾下計,有禮貌就ok。他唔係話驚面試,只係唔捨得媽咪,所以喊。我都冇鬧佢,亦都覺得佢喊得好可憐。所以咪掙扎緊係咪應該唔再報私小直資,等佢唔洗咁可憐。但另一方面又怕派位唔知派咗去邊。又盼望佢in多幾間可以練大D個膽可能之後會唔喊。唉,都唔知仲報唔報好。

回覆:carriebaby111 的帖子

喜歡你那句:「唔收是正常的,收了是bonus」,可能就是我的心聲吧!

‹ 上一主題|下一主題