用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華有3000人報名
樓主: 無氣同你講
go

英華有3000人報名 [複製鏈接]

等餘買股票咁,各有喜好不同。

回覆 4# thomasha 的文章

其實好多間小學,在小朋友面試時都安排得幾好,都好照顧家長,唯獨果間啫.......。

多謝 thomasha 的數據,今年報考人數比上年增加25%有3050人,咁普通DSS都有咁多家長幫孩子報讀,我祗係唔明點解!......點解!
原帖由 To_Ma 於 11-8-18 08:51 發表
我對英華既感覺同你差不多。

我只係唔明點解d人硬將佢升呢同名校比?佢咪普通dss一間!

衹係"平"呢個因素?
報考得直資/私校嘅家長,會為個"平"而作首選嗎?
今時今日嘅家長花在小孩身上會祗係"平"就得?
試問問自已會唔會將孩子嘅學業未來用一個"平"字來抉定選擇?
原帖由 babybear 於 11-8-18 14:21 發表
學費比較平,呢個因素一定比學費較貴既學校多人報名!
點解學費平會多人報?吾駛多解釋吧!

"平"唔等餘適合。
揀YW嘅家長亦唔等餘負擔唔起學費。
請分清楚揀選適合孩子就讀的小學,不是以學費平~貴來評選,是以學校理念,教育模式,校風,學生表現,升中學和大學等等來選擇。
幫孩子揀學校升小一,真是如你所講咁簡單,"路經此校啱價錢就報,未免兒戲d。
根本大眾家長早便知道從邊方向幫孩子揀選適合小學,早已有自己心儀小學嘅組合。
絕不要拿孩子嘅前途來當作街市賣菜咁隨便,孩子們要勞力面對一輪面試,經過重重考驗先。
考學校唔同shopping,(有錢未必買到心頭好,筍嘢未必又輪到你)。
一句講哂努力加隨緣。
原帖由 babybear 於 11-8-18 14:49 發表
「平」代表比較多人負擔得起。
就如"St.Paul co ed"好出名,好多人眼中既頂級名校,好多人都想入,但係學費非個個負擔得起,唯有路經此校時望多幾眼,向現實投降,報一些自己付擔得起既次選。

...
‹ 上一主題|下一主題