用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 保良局唐乃勤初中書院交流區
go

保良局唐乃勤初中書院交流區   [複製鏈接]

原帖由 Kiufyma 於 10-8-13 12:04 發表
我的囡囡讀傳統英文小學,她的成績是Band1尾Band2頭,派位去了一間中中,因為她中文比較弱,發現唐乃勤是英文教學及跟莊啟程連接,所以幫她叩門.其實她也成功叩了一間英中的門,我跟唐乃勤的老師和副校長傾過,發覺他們真的 ...

原來你的中文文筆都不錯呵 !

原帖由 Kiufyma 於 10-9-30 12:25 發表
Noel2010,

學業成績重要,但平衡小朋友興趣亦很重要.千萬不要令小朋友覺得世界上只有讀書最重要.讀得不好便是失敗者,我深信每位小朋友都有其獨特可取的地方.學校重視體藝成績固然好,但是眾所周知唐記現正集中資源提 ...

佩服 x 10000

原帖由 PEONY媽媽 於 11-7-12 13:35 發表
唔明mouth:" /> 一班學生有大部份要留班

學校又沒有那麼多留班位

學校會怎樣安排呢

今天帶亞女去考pre-s1. 都很多人呵 !  學校門口放了一張notice board 寫部學生來自既學校, 當中包括 : 陳守仁, maryknoll, st.mary, maryknoll father, 聖芳濟各, 英華, 聖家, etc.....

不過唔知係指今年定上年既學生.

原帖由 yan98 於 11-7-13 19:39 發表
請問唐中會否教授英語拼音班?

英語拼音多數係小學教, 中學課程咁緊張, 我估好少中學會仲教拼音.....

不過都請其他家長解答下.

回復 2# yan98 的帖子

完全同意你既講法同感受, 我個女同你情形好相似, 亞女最後都叩到幾間band 1既中學, 但亞女去完唐乃勤就好鐘意間學校, 其實我都唔知點解, 只係佢憑叩門當日同註冊時既感覺??  

身為家長, 我體會唔到佢既感覺, 但會專重佢既決定, 不竟每天對住間學校既係佢自己, 佢鐘意間學校, 所有事情都來得事半功陪.

以我個人估計, 唐乃勤似乎有一種令學生好鐘意既元素, (一定唔係因為校舍), 因為我聽幾個學生去完唐乃勤面試都會好鐘意間學校.

一切有待見證, 我都希望自己冇揀錯學校比亞女.

原帖由 noel2010 於 11-8-3 01:07 發表
Good arrangement in this year.

Class A - D, Good at studying

Class E - H, Good at playing

mix all classmates in this event.

Before the night, your kid must go to sleep early to save m ...

根據8月1日派既學生手冊既資料, A-D班係8月10日, E-H班係8月9日.  
咁即係STUDYING走埋一堆, 玩既又走埋一堆??

不過點都係玩下啫........希望大家玩得開心D啦.

原帖由 98730 於 11-8-4 10:24 發表
當天有運動堂.不能穿運動服回校.只能帶運動服回校更換.你們有什麼意見????歡迎各位家長提出討論.

我就冇乜意見, 我當年中學時候都係咁......我仲成日留底對波鞋係locker, 費事拎 !
以我所知, 好多學校都係咁既安排.
‹ 上一主題|下一主題