用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進
樓主: TWLI
go

九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進 [複製鏈接]

Re: 九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進

fionayeung,
我程況和你一樣亦係乜都未知..就嚟開學嘞   
fionayeung 寫道:
JadeCheung,

當日佢地只係對左我小朋友個名同電話, 跟住就乜都無啦.
我上星期打比個司機, 佢話得架啦, 遲d聯絡, 但係而家幾點上車, 幾點落車, 個站係邊都唔知

fionayeung,
長沙灣
fionayeung 寫道:
Y-3,

你係邊區住架?  我係西貢.

JadeCheung,

如果再無人聯絡我, 我會下星期再打電話比佢.

如二,四著便服的話,你們會幫小朋友穿什麼鞋呀?駛唔駛著圍裙?   

上午:

K1A
viennamami-鄭雍穎--女--JUL12--Whampoa--鳳梨組
hin3636-Lo PakHin--男--Mar6--Yau Tong --香蕉組
fionyiu-Stephanie --女 -- Apr 26 -- Sai Kung
alley_fun-Tung Tung-男--sep 15---Tai Po
Y-3-Ryan---男---Dec----蘋果組

K1B

JadeCheung-周子琪: 星星組
Kin_Ma /KinKin--男--JUL30--(土瓜灣):彩虹組
W&JMaMa - Wills Chiu, 趙叔賢
Wesley-Lam /林昊言 -- 男--彩虹組

Herbert Bei / 裴耀楠--男--(Tsuen Wan) -- 彩虹組

下午 :

K1A
SWAHLAM /Oscar--男--MAY04--(黃大仙)--蘋果組
jenjen/Natalie--女--MAR21--(西貢)--香蕉組
AveryMak/Avery--女--JUN22--(荃灣)--菠蘿組
joyjoy8333/立智--男--(馬鞍山)--香蕉組

K1B

fionayeung - 吳璟庭 (西貢) - 星星組
fatherj/Raphael - 男 -- Sept26 - - 星星組
sunsunmimiqq/譚映喬 Chloe - 星星組
mecherie03 - 陳芊慧 Cherie - 星星組

佢話唱歌仔:有隻馬老師跌落水...跌落水   
仲話呢2日有搭lift,搭去邊就唔知 今日冇得踏單車!! 你地小朋友係咪呀??
yiufion 寫道:
上午K1A媽媽們,
請問今天你們的孩子在學校學了什麼.??? :

生活照其實係3,4R嗰d定點呀?我比咗張著平時衫嘅證件相老師咋...[quote]
FatherJ 寫道:

下午班星期五唔洗帶生活照?

有..[quote]
AveryMak 寫道:
各位媽咪:

老師有無打電話俾你地講

唉~校車問題令到我們很煩惱,第一天遲到1個半鐘,然後每天都遲半個鐘以上..整個星期都冇改善,小朋友要大熱天時响街道企,真係好慘,依家都唔知點好,日日返學都遲大到.   

Lion_King:
多謝哂你比的寶貴意見. [quote]

我有同囝囝著圍裙响裡面呀.
hin3636 寫道:

想問下各位媽咪,如果著o左冷氣外套重洗唔洗著圍裙o架呢?

有時唔係淨係睇學校派得好唔好,先可以係好學校ge,若唔係憑小朋友自己有既實力考到所謂名校,佢地都讀得好辛苦啫,可能宣小本身有佢吸引搶手嘅地方呢?

TWLI,
算好咗好多架嘞!呢個星期每日遲到差不多15分鐘到.我諗住再比多小小時間佢地啦,唔好太離譜就算. [quote]
TWLI 寫道:
Y3,
唔知經過兩個星期校車依家穩定咗未?

係呀係呀~~我囝都有講:HELLO,WHAT'S YOUR NAME?
MY NAME IS.......
資料更新::

原來囡囡每天都有英文的ORAL堂上, 而外籍老師就逢星期五同D小朋友上堂。

以上兩樣都有教掛?今日返嚟講:直到永遠??唔知乜意思?同埋好似在發音咁ba ba ba...ball.[quote]
JadeCheung 寫道:
兒歌就有唱:學校生活樂趣多...
但hello!就唔係I am囉...唔通兩樣都有?...   

[quote]
但我囡囡唔係禁講喎, 佢真係講 HELLO, I AM XXXX. 而且仲有唱手冊裡面

今日玩麵粉團仲整咗好多嘢食,有曲奇餅...糖..喎 老師教咗佢地叫miss xx..miss xx呀!例如馬老師叫miss ma 咁喎~~ :  :

芝娃娃,
哦~原來係咁,我剛才攞本手冊出來讀,佢又跟住讀都識唸5~6句但係要比開頭一兩個字佢囉  : 不過我都好開心..     
芝娃娃 寫道:
Y-3

(......直到永遠, 阿們.)
你仔仔在唸"主禱文"呀

好快會唸晒全首

剛看完手冊話仲要帶多對木筷子潻..
資料 UPDATE

剛剛打過去學校問, 職員話小朋友手冊內的工作紙(即每星期教什麼那張)會提及這個星期需要帶什麼回校。以後我地要多加留意啦!!!!

不過剛剛帶咗d材料唔係愛黎整燈籠架咩?問佢仲話唔係tim??
yiufion 寫道:
Hi all,

我囡囡話要買燈籠回校, 請問是否真的? 係唔係我囡囡攪錯?
我見手冊無寫喎???

yiufion,
會呀~到時可以相認吓  :wink:
yiufion 寫道:
Hi Y-3,

係呀, 你會唔會參加旅行? 如果會, 到時見呀!!

亞囝話要造啲眼耳口鼻,好似天父造我地咁呀!
‹ 上一主題|下一主題