用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 08-09 入讀幼兒園一齊分享搵校心德呀~~~
樓主: Bebichhichi
go

08-09 入讀幼兒園一齊分享搵校心德呀~~~ [複製鏈接]

我都打算俾囝囝明年讀pn呀
我心目中有幾間心水選擇呀

1) 學之園(青衣) ~學費要$3xxx,比較貴,但我鐘意佢既教學宗旨同方式,而且近我家姐屋企同我公司

2) 金巴倫迦南 ~學費$2xxx,都okay.有半日/全日,口啤唔錯

3) 劍嗚 ~ 學費好似都係$2xxx,口啤好,但聽講k2開始d野會幾難

唔知大家有d咩心中呀,大家交流下呀!

Bebichhichi
唔好意思呀..我記錯左呀..
可能我睇左好幾間,所以mix up左呀

原文章由 Bebichhichi 於 07-7-5 14:49 發表
岩岩問左劍鳴要成$3280, 巧貴

[ 本文章最後由 car817ho 於 07-7-5 15:25 編輯 ]

pekklekc
我三間心水學校都係你心水喎
keeee..
其實金巴倫迦南都okay嫁
無論價錢同教學方式
其實N1我主要係想俾囝囝早D適應學校生活
同埋學習群體生活...所以少D ENG對我黎講都OKAY

我想俾囝囝讀上午班呀,而KM既INT 班係下午班
所以我唔會讀INT....
不過我見BK KM既PN TOPIC都話下午國際班OKAY嫁

原文章由 pekklekc 於 07-7-5 15:34 發表
我心目中有幾間 :

1) 金巴倫迦南 ~ okay but N only has 30-min Eng session for 2 groups (ie 15-min for each group), seems not enough.  From K1, will have Eng/Cantonese/Mandarin.

2) HMT Victori ...

Monty
金巴倫迦南都係你既心水呀..
keeee...仲有無其他心水學校呀
我都係聽d媽咪講okay,跟住睇過佢d教育方針都唔錯
所以我會試下報呀
你係全職媽咪定係在職媽咪呀?
我打算lunch time早d出去接仔仔放學
所以我會報上午班呀

原文章由 Monty 於 07-7-5 21:28 發表

我囡囡出年都讀N班,諗住幫佢報金巴倫迦南ar,
聽d媽咪講都ok
不過諗緊俾佢坐校車/自己湊佢

Monty
其實nursery d學費都真係幾金嫁
迦南d學費都真係算okay喇...
我k1都會轉其他學校呀...
不過如果迦南收又讀得好既,可能唔轉囉
我都驚囝囝interview個時驚呀
所以搵等多一兩間好d
我在職嫁...好彩公司free,可以行開下..
所以會揀上就班,返公前湊佢返學,lunch就湊佢放學去阿姨到囉

咦..如果迦南收我地既bb,佢地未可能係同學仔囉

[quote]原文章由 Monty 於 07-7-6 11:58 發表
car817ho

係九龍塘都冇乜心水lu,因為其他

cherry_bb
我都有聽過victoria幾好,不過詳情就未睇呀
可否介紹下呀

原文章由 cherry_bb 於 07-7-7 00:43 發表

pekklekc,
你同我心目中差不多,但係我聖三一好似英文唔係幾好,我睇過之前d topic & 有個朋友係到讀k2 好多簡單d英文唔識(e.g. colour),所以如果想俾bb學英文就唔係幾好.
我已報HMT Victoria playgroup bu ...

ronni
你既資料都好詳細呀,
咁你小朋友依家仲有無讀其他playgroup呀?
我遲d都打算俾囝囝返playgroup...但唔知邊間好
聽bk momi講迦南都有playgroup呀
但未問詳細資料囉..

原文章由 ronni 於 07-7-7 14:57 發表
大家好, 我囡囡都係出年6月足2歲, 所以最近都係忙於shortlist nursery, 之前都報左vic記(hmt)既pg, 一心有少少留位心態(雖然佢地話唔關事, 但if你小朋友番開個度, 見番d熟口熟面既interviewer, 表現點都好d啦), ...

monty
我公司得依樣野好炸
因為細公司無前景,無發展

不過依家以囝囝為主,所以無咩所謂囉

原文章由 Monty 於 07-7-7 11:19 發表
car817ho

可能會做到同學仔wor
咁你報左名未ar

你間公司都幾好wor

lizlsman
迦南呀.學費$2xxx炸,係九龍塘黎講算平呀!

[quote]原文章由 lizlsman 於 07-7-9 12:08 發表
嘩, ronni, 你好勁, 資料好清楚!!

我個仔都係出年2歲, 所以我都係度幫佢搵緊資料讀nursery, 地點都係kownloon tong, 學費一個月最好唔過3千啦, 我係在職媽媽, 所以宜家都煩緊.. 大家一齊交換

Bebichhichi
你想俾bb讀英文多d定係無所謂呀??
因為有d學校會多d英文時間嫁
你可以因應你同husband既想法去搵d arm你地小朋友
既學校嫁

我同husband就想小朋友係個開心輕鬆既環境學習
所以會揀學之園同迦南
至於km呢..我都係打算試下多個choice炸
因為km會比較嚴謹d..
原文章由 Bebichhichi 於 07-7-11 11:34 發表
http://www.hk-laufamily.com/_2096.gif仲有無其他comment呀

Monty
好呀...你試下問下個mami覺得km點呀
創價very good呀...話你知呀,我仔仔k1都想
佢考到創價呀...最衰創價無n1喇...

你係咪基督徒黎嫁,我都係呀!
[quote]原文章由 Monty 於 07-7-11 12:20 發表

我囡囡上playgroup

Monty
創價係由日本教成立,但係學校唔會傳佢地既教
所以創價係無宗教學校呀
培正都係我既選擇呀
我心水k1有
1)創價
2)培正
3)迦南
4)劍鳴
[quote]原文章由 Monty 於 07-7-11 23:53 發表

car817ho

ronni
嘩~你真係有好多pg既資料呀,thanks
我同be be 上過pg,不過主要係唱歌仔,玩下炸
主要係俾佢見下其他bb,同埋訓練下大小肌

原文章由 ronni 於 07-7-12 02:05 發表

我由潼潼4,5個月就比佢番d平平地既pg, 一來想佢見多d人(唔怕生保), 二來都想佢識多d朋友仔, 有機會同其他bb有d interaction, 同埋又可以見慣下鬼婆, 唔好驚青~ 黎緊揀緊幾間, 已報左kindermusik by catheri ...

ronni
係呀,真係好少學校有n班呀...搵來搵去都係個幾間炸
原文章由 ronni 於 07-7-12 02:13 發表

根德園好似無n1~
klntong真係唔多得揀, 得幾間有n班, 所以先頭痕

pekklekc
學之園(青衣)既地點就方便我同家姐
所以會報埋佢呀!!

原文章由 pekklekc 於 07-7-12 11:05 發表
I summarised some info (from BK mami) about 學之園 :

* 28人一班 (真係幾多呀!), 分4組, 除左2個班主任外, 仲有多一個至兩個ee(助教)
* PN班係每班一個Local teacher + 一個NET, PN班一星期有兩堂mandar ...

joan_chow
荃灣都有迦南嫁,應該都幾好嫁
另外,聽講浸會都幾好,不過我就唔sure有無n1呀

原文章由 joan_chow 於 07-7-16 10:57 發表
好煩呀現在都唔知荃灣有邊間幼兒園好.如大家有idea 請提供下啦.
唔知luk yeung 好唔好.

MONTY
你同女女報CANONO PG呀
我諗住等囝囝大個D先呀.
佢依家先得一歲,所以都係大少少先.

我都上網報左CANON喇,真係勁方便呀

Monty
我都收到CANNAN電話呀
又係話10/11月再 INTERVIEW呀!!

原文章由 Monty 於 07-8-9 11:08 發表
hi car817ho

我頭先收到cannan ,佢話收到份form,
咁會10/11月再 約interview時間....

我心情要d緊張tim...

新紮媽媽
你報左未呀,迦南可以上網填FORM嫁!!

原文章由 新紮媽媽 於 07-8-10 02:23 發表

下...又話sept 先可以交表既???? ....咁即係我而家都可以上網填左表報n1 張form 先呀???

pingbaby
無呀..因為讀國際學校都幾貴
而且國際學校行IB,除非你打算比小朋友出國讀書
或者間學校可以一條龍讀到中學畢業
如果唔係將來揀中小學會幾麻煩!!

原文章由 pingbaby 於 07-8-28 01:31 硐表
有無mami諗住比bb一路讀國際學校架? 分享下會報邊間n1?
‹ 上一主題|下一主題