用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無家長為照顧小朋友升小而辭工?
go

有無家長為照顧小朋友升小而辭工? [複製鏈接]

回覆 longlokma 的帖子

Agreed,囝囝暑假後升小四,我剛在小三大考前一个月辭左份工做全職媽媽。之前成績是中上,今次温考試大家的心情都可以好輕鬆甘温習,我不像之前要返工甘急燥。可能甘樣佢冇甘大壓力,结果發揮倒出黎,平均分比之前升左4-5分。囝囝一直由工人姐姐照顧,上小一開始請私人補習跟功課,我除左返工其他時間都係陪住佢,所以感情好好。眼見好多同學都全職媽媽湊,我們非常羨慕。囝囝每日都會問我放幾點,他每曰就係甘望住屋企個鐘,—夠鐘就打黎叫我收工。這證明孩子真係好需要我,其他人係代替吾倒。加上份工壓力愈來愈大,所以我決定放棄做左17年的高薪厚職。依家囝囝每曰都很開心,我們可以安排倒温習又可四圍去玩,不像以前甘只能用謹餘的時間用黎温習,完全冇時間陪佢去玩。有時諗下,時間過左番吾倒轉頭,但錢可以第時再揾過。孩子的童年是很重要,可以的話盡量多陪伴度過。

jc2009  很好的取捨  發表於 14-7-14 15:42

回覆 IloveJJ 的帖子

照顧當然包括你所講這基本態度的教導,但我相信小學要花的時間和心機一定比幼稚園還要多。

回覆 natnatbaby 的帖子

之前我情況同你一樣,每日都精神緊張人又急,成曰頭痛骨痛,但如果再甘捱壞身體,仔甘细有邊個可幫我照顧。我打算比自己休息幾年到上中學先再返工。

回覆 pooh仔 的帖子

梗係吾好辭工啦d時間甘好。我份工時間長輪班收早都收成8点,收夜要收11点,一個月只放到一至兩個Sunday其他放平曰,加上好大壓力。真係好少時間陪囝囝,先連收入都吾要辭工啫。你兼顧到梗係揾多個錢比仔女第曰讀書用啦!

回覆 pooh仔 的帖子

我依家雖然仲有用工人姐姐,她主要做家務買餸煮飯。其他放學同課外活動全由我接送同安排,我都覺得成曰好忙。如果冇左工人姐姐自己做ftm肯定你吾慣同好辛苦。
‹ 上一主題|下一主題