用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解小三成績走一落千丈???
樓主: hingning
go

點解小三成績走一落千丈???   [複製鏈接]

基本上小一丶二大部分都係重温幼稚園教的,如果小心好易考得好。小三開始教新野,未咁快吸收到,整體分數比之前低左係正常。要比較的話要睇大圍的成績,有d同學小一丶二未適應hea住讀,小三開始發力追上。到左小四d卷仲會深好多,所以要睇平時做功課或測驗係咪有吾明。我仔學校好多低小考頭十的,到左4,5年级吾知去左邊。所以我好認同d人話到左高小才見真章。

我仔學校仲奇,小五中作限160短文+—篇不限字數的實用文,短文毎超10個字扣1分。平時作文功課我仔會作200-300字,考試160字根本寫吾到咩靚文章,只可寫BB文章。而英文就70字或以上,寫得愈多愈好,吾會扣分。

回覆 little_yolky 的帖子

我間係津校,小一,二教的英文好淺,中文我仔麻麻所以覺得深,而數學就教快半個學期但都係d簡單野。依家5年级中丶英丶數都好深,尤其今次呈分前的—次期考卷,死好多人,等d人打醒12分精神惡補應付下次呈分。

回覆 Yanamami 的帖子

咁又吾係全部top10都係,某3幾個。試過有個學兄小一至小三考頭十,到左4年级連3班精英班都入吾到,到畢業都係考過一佰名,但最後都入banding 1的長天。
‹ 上一主題|下一主題