用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Ching_Mammy
go

HKUGA [複製鏈接]

恭喜 !恭喜 !
原帖由 Ching_Mammy 於 10-11-29 14:59 發表

Just received a call from HKUGA that they offered a seat for my daughter.  I hope they did not make a mistake.

咁勁 !
原帖由 thomasha 於 10-11-29 15:51 發表
No problem la, I hardly remember any BK parent's offers or places given up. :)

恭喜 ! 恭喜 ! 妳終可鬆一口氣喇 !
原帖由 meia 於 10-11-30 10:13 發表
Dear all,

I've got the call
We've made it.  Will go there to register on 2.12.2010.  The lady said she has already sent me a letter with all the details inside.  No need to write the appeal  ...

註冊時唔記得問學校拎校車路線表.....我都想知會否經調景嶺呀! 問到請上來報下料 ! thanks !
原帖由 meia 於 10-11-30 12:15 發表
咁多位,多謝哂!

真係好開心! 唔使日日掛住...

我會記得要取校車路線,唔知經唔經調景嶺呢? 阿女好鐘意瞓, (佢的志願係可以成日玩同瞓),要好好訓練吓佢, 唔係要日日追車就弊 ...

Ziyi,

唔知點解PM唔到比你呀 ! 你可否PM比我,我再REPLY你吖 ! THANKS !

原帖由 ziyi 於 10-11-30 12:46 發表
PM你E-mail給我
我今晚回家Scan完E-mail給你

Thanks !
原帖由 ziyi 於 10-12-1 10:41 發表
PM左俾你啦

Ziyi ,  OK....Thank you 哂 ! ELA 真係好多嘢學喎!  
都應有排睇呀 !
睇怕下年都要cut 哂而家平日下午學緊d嘢喇 !

原帖由 ziyi 於 10-12-1 11:55 發表
對不起,E-mail給你的那一份是for Jdepp.所以我偷懶沒有scan TKO的
今晚scan完再E過俾你,你睇住ELA先啦
很多選擇,花多眼亂

恭喜!恭喜 !
原帖由 woodstockada 於 10-12-1 15:42 發表
hello,

i'm the newbie here, thanks members here for their willingness to share the experience with us.

my son was placed in the waiting list of HKUGA PS, i also recieved a phone call yesterday  ...

請問咩叫....寶馬山公開旅呀?

quote]原帖由 Charlotte_mom 於 10-12-1 16:04 發表
其實主要集中O係星期5吧, 其他日子唔算太多選擇WOR
有D活動會多人爭例如小童軍, 不過唔緊要, 我女玩開寶馬山公開旅, 逢星期六下午, 攪得幾好, 有興趣請PM我
九龍區家長可能要考慮埋交通安排了
... [/quote]

咁叫工人姐姐接放學會比較容易控制d時間,囡囡放學學到幾點都無問題 !反正都是point to point !

原帖由 iwff 於 10-12-1 17:27 發表
mimi1102,
因為ELA的校車安排是唔同平日的安排的, 因為每天上ELA的學生都唔同, 所以ELA後的校車站會主要停大站, 唔會站站停。TKO 較少學生, 所以ELA後冇校車的, 校車只去到藍田, 我唔會叫工人姐姐去藍田接阿仔再坐MT ...

有無位坐就真係無人敢擔保喇..但一定會上到車同預到時間囉!柴灣MTR到學校的那一段....一出都是有蓋天橋, 再落穿過公園就到學校,唔駛過馬路,都叫安全而又快架喇 !
原帖由 ziyi 於 10-12-1 17:42 發表
我比你好彩是不用擔心MTR到家那一程的風風雨雨
只擔心是去那程有沒有位坐及柴灣MTR到學校的那一段

iwff & jdepp,

今早一返嚟就睇到你地的"見証", 真係好開心呀 !
我好感謝上天比到一間好的學校女兒, 未上學就在這認識一班友善的家長(雖未見過面).
大家每天傾傾講講......交流一下. 本身由唔多認識這校到而家巳可放心哂 !
原帖由 iwff 於 10-12-2 09:41 發表
jdepp,
你聽的一定係事實,我朋友女兒係最早期入讀港同的,起初係好 free 又少功課,一,二年班又冇考試,真係讀得係好開心架。後來細女入讀港同,慢慢開始有改變,真係多了功課(但一定比津校少),學習上都嚴謹左,但得覺得係好事。轉了 ...

嘩 !!! 好提意 !
原帖由 ziyi 於 10-12-2 10:17 發表
大家咁話啦
我好明白你在決定前的痛苦
始終2間都是好的學校,不過我比你一早認識了一個道理:
"沒有不好的學校,只有不適合的學校"
在呢道很高興囡囡未入學已經先認識一群港同的準家長,家長
我們會否有機會在小朋友未上 ...

iwff,
我都有一間TKO學校的offer, 不過,現在我好肯定會放棄這校, 而讀港同喇 !

原帖由 iwff 於 10-12-2 10:27 發表
jdepp,
放心啦。人生有好多決定的, 小學只係一個開始, 唔係一個終結。我住TKO, 當初好多人叫我比仔仔去九龍塘的幼稚園讀會好過TKO, 後來我都決定比阿仔讀區內的普通幼稚園, 結果仔仔有愉快的3年幼兒生活, 亦不用坐1 ...

原帖由 jdepp 於 10-12-2 10:39 發表
yeah, 一齊做同學仔, hahaha~

ggoo,

我個囡都係有位唔坐,撓住支鐵喺度...轉轉轉, 幾鬼驚佢一甩手"fing"咗出去.
我一早巳有GT offer了, 所以都無大抽獎.

原帖由 ggoo 於 10-12-2 10:58 發表
momohh:
唔知你小朋友有tko邊間學校既offer而放棄唔去呢?唔方便公開講既話就pm我啦,我想參考下.
是你地令我咁遲未作最後決定,未放位唔關我事,搞到我個心依家十五十六.
ziyi:
我唔擔心我女返學響地鐵 ...

ziyi,
咁就要大家夾下時間喇 ! 我去邊度都可以 !

原帖由 ziyi 於 10-12-2 10:38 發表
什麼時間適合呢
有沒有意見

小太空人係咪真係要"上天"架 ?
原帖由 ggoo 於 10-12-2 11:22 發表
momohh:
我地既女都有潛質做小太空人,唔怕暈,成日鍾意轉.(啱先響港同個邊見到篇新聞港同有小朋友做著小太空人)

‹ 上一主題|下一主題