用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 心灰意冷加無助
go

[聽/語障] 心灰意冷加無助 [複製鏈接]

阿仔而家就來2歲半, 但是識講的單字吾多過10個, 仲要是之前識講的, 當佢講佐第二個字之後就吾識講, 講某的字的時候, 仲好似好辛苦, 其實阿仔連 BB 話都無, 從來吾主動講野, 但是佢識聽晒所有的指令, 我地叫佢做咩佢都識做, 就是吾是識, 有時我會諗, 到底是佢吾識講, 定是吾講, 我都已經比佢返佐 N1, 不過都是一的進步都無, 我問過老師, 阿仔在學校的情況, 老師都是話阿仔吾肯講, 問佢咩都識, 就是吾出聲, 老師仲發現一樣野, 上堂唱歌的時候, 阿仔雖然吾識唱, 但是會開心咁叫 (不過要無人見到的時候) 但是當阿仔發現有人見到佢的時候, 佢就會即時收聲, 好似好驚人知, 所以老師都話吾知佢是吾識講, 定吾講.
阿仔一日一日咁大, 我個心就一日難過過一日, 有時諗吓諗吓又會不期然咁喊, 真是好驚阿仔吾知是吾是有咩問題.
健康院同私家都做佐評估, 都是話佢只是有語言 delay , 其他都好正常, 但是我已經用佐好多方法引佢開金口, 都是無用, 我真是無咩辦法, 又擔 心, 又死心, 大家有無好的方法可以幫到我, 我其實好想自己湊, 無奈經濟吾許可

吾好意思, 寫咁長
   0    0    1    1

我都已經同阿仔做緊治療同比佢返 N1, 不過都是無咩進步, 阿仔從來都吾會主動出聲, 就算佢要吃野, 我要佢講先有得吃, 佢都寧願吾吃都吾肯講, 都吾知幾時先肯金口

多謝咁多位的鼓勵, 我希望大家一齊努力, 好快有好消息同大家分享
‹ 上一主題|下一主題