用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 外斜視?
go

[視障] 外斜視? [複製鏈接]

政府排七個月咁耐?我個仔剛check到有斜視就只等2個月有得睇!!!

原帖由 sumyee 於 09-2-24 18:04 發表
Ringo
因政府有早期已睇,醫生說兩隻眼都有些做手術好d. 我聽到好驚,回家自己綀斗雞眼先,4星期後再先斜視科先決定做手術.

其實我宜家望個囡隻,佢兩隻眼珠都望著我,係吾係嚴重到要做手??

sumyee

...

我仔四歲兩眼都有間歇性外斜視,但政治e生叫我又唔使做手術住,因冇影響正常視力,而亞仔專心做嘢時,雙眼都可以拍返埋,所以我仲係觀察住先!!

原帖由 sumyee 於 09-2-26 16:55 發表
第一次checking,有輕微遠視,近睇我又吾覺雙眼有咩吾正常. 醫生有沒有叫你仔仔回家綀斗雞眼??或再安排見斜視科??其實綀斗雞眼有咩好處?將雙眼拉埋d?但我成日見我個囡的眼都冇兩邊走,真係唔識睇.唯有等下一次睇斜視科 ...

我仔兩眼都有兩邊走的,我之前都有同亞仔做訓練,但效果唔得,e生都有講過亞仔斜度都大,訓練唔仔係幫倒好多,跟住我就冇做啦。我見佢係平時on居居時先斜出去,有時咪提吓佢,係屋企會多d,係街其他人就睇唔出的。

請問你囡囡有冇近視呢 ?

我其實有個疑問,e生同我講,總之喺8years前唔好比佢有弱視,咁之後有斜視都只不過係外觀問題,再唔響視力,係唔係咁....

但係我見有好多個案,真係唔只做一次,睇見都心痛,但又唔知何年何月又返發(又斜過)又話者做完手術仲衰過之前,呢d一点点係我地父毋最擔心的!

原帖由 brian61950 於 09-8-14 13:52 發表

又係個句老話,一分錢一分貨.
政府醫院冇得揀,佢比個見習或冇乜經驗的醫生同你做,知都冇得反對.
私家可以自己揀一啲經驗丰富的醫生,但要比多啲.

小弟個女係私家做了,一take過一路都冇問題.
三萬幾手術費對我來講都 ...

請問你揾邊個e生,你個女做左幾耐呀!

以上王震宇e生,都有喺瑪麗”客串”,我仔試過2次覆診都咁arm睇佢

原帖由 gardenwoods 於 09-11-26 21:10 發表
summarian,

那請問如果囝囝剛4歲,雙眼都有間歇性外斜視,但視力正常、立體感正常,咁應該要點做?\

Thanks a lot.

我仔同你個仔情況一樣,想問吓你個仔有幾大角度呀?喺屋企有冇做訓練?

原帖由 gardenwoods 於 09-12-14 00:28 發表
右眼27-28度,左眼唔知...無做訓練...因為曾經有視光師講過家居既訓練係主要 for 近距離的...但我囝係望遠野先覺飛開....不過好快會再去 check 因為最主要目的係想去 clinic 用儀器做訓練...

...

我仔都係望遠嘢時特別走開,左眼嚴重d!咁你仔仔毎日走開次數多唔多呀!

眼見我仔斜視日增嚴重,老公点都唔肯做手術,怕有風險,會盲,可以点?

原帖由 candytsy 於 10-10-4 09:57 發表
好耐冇上來,因為都係想觀察一段時間,我囡囡現6.5years,眼時好時差,近日上小學差了,我都係在掙扎到底要否做第二次,都係一樣擔心會有第三次的出現,希望大家多多分享! ...

這個問題都困擾我好幾年,雙眼時好時壞,自從上左小一後,明顯差左,唔知係唔係坐的位置唔好而有所影响,毎次家中見斜左出去我都會叫佢望好D,但現在返左學之後冇人提佢,而變得差左呢....好煩!

由當初知道亞仔有斜視,整整2個月都瞓唔好,現在都有4年時間了,我其待夠7歲,E生話就唔會有弱視出現,只係外觀問題,講到外觀,亞仔間中都會斜開去,次數都幾多吓,我都好煩ar

如果係1/3時間係外斜出去,你地會選擇做手術嗎?

回覆 214# gardenwoods 的文章

想問你有咩"另類療法"呀!
我仔都6years了,都係同你一樣,立體感和視力正常,冇弱視風險,只係外觀問題,而毎日間歇性都鈄左出去,最耐斜停留時間為3-5秒,見倒就叫佢望好D,佢先回復正常.
‹ 上一主題|下一主題