用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你們會選喇沙或是英華?
樓主: BoyBoyBoy
go

你們會選喇沙或是英華? [複製鏈接]

英華和喇沙都是傳統名校

其實每間學校都可以培育出社會的棟樑, 所以回應樓主的問題, 你不需要問別人和介意邊間名氣大些, 請相信你出席了兩所學校簡介會/家長會後, 自己和丈夫分析的感覺, 那一間最適合自己的仔仔, 只有你倆才知

會否樓主想唒一唒幸福 ?

其實不知樓主你有冇聽過由 22 間傳統教會名校自行組成的 "香港補助學校議會" 呢個學術界的組織? (註: 此組織並非"香港津貼中學議會"和成員中不計官校名校)

http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E8%A3%9C%E5%8A%A9%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E8%AD%B0%E6%9C%83

22 間成員學校(依創校年份排序)
英華書院(1818)
聖保羅書院(1851)
聖保祿學校(1854)
拔萃女書院(1860)
嘉諾撒聖心書院(1860)
拔萃男書院(1869)
嘉諾撒聖方濟各書院(1869)
聖若瑟書院(1875)
英華女學校(1900)
嘉諾撒聖瑪利書院(1900)
聖士提反女子中學(1906)
聖保羅男女中學(1915)
香港華仁書院(1919)
九龍華仁書院(1924)
瑪利諾修院學校(1925)
瑪利曼中學(1927)
聖嘉勒女書院(1927)
喇沙書院(1932)
協恩中學(1936)
聖馬可中學(1949)
循道中學(1958)
聖保祿中學(1960)

入得呢個會的才稱得上真正的傳統名校, 英華和喇沙都是組織內的成員, 我相信兩間學校各有千秋, 都是很好的名校, 但我一定會選喇沙 !! 換了是其他 BK家長, 我想信大部份應該都會選喇沙

舉個例, Ivy League 內的八間大學, 我諗你都知 Columbia 和 Dartmouth在公眾認受性的分別, 我見你開得個貼問呢個問題, 如果你丈夫 "作為一個親身感受過喇沙教育的 Old Boy" 都不能改變你對喇沙教育質素持有懷疑的看法, 那麼請相信你自己的感覺

題外話, 我有個有趣的問題, 如果直資和第一階段的 Result 如下:

St. Paul's Co-Edu VS La Salle
St. Paul's Boys VS La Salle
DBS VS La Salle

其他家長又會點選擇呢?

原帖由 ysnmama 於 11-2-1 11:18 發表
只有聖保羅男女及男拔才會放棄喇沙.

十分贊同.....

原帖由 VKwan 於 11-2-1 15:48 發表
我覺得唔完全係林校長的功勞,而係直資收生自主既結果。

心水清

原帖由 seabird6623 於 11-2-7 19:17 發表

恭喜! 我兩個小朋友都是喇沙仔!喇沙不會令你失望的,
外間傳言是不確實的,入得喇沙,誰人都不想離開,離開的部分會去國際學校,小一家長會中,校長開宗明義不會踢人走,成績不好就要努力追趕,放學都有輔導課,這是每所名校 ...

我聽 OBA 的師弟講, 前幾年的劉校長好唔掂, 現在 Brother Steve 上台, 感覺很好
‹ 上一主題|下一主題