用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有小朋友入讀 的媽咪入來傾下好嗎?
樓主: Christy_Pau
go

有小朋友入讀 的媽咪入來傾下好嗎? [複製鏈接]

Re: 有小朋友入讀 <康傑幼稚園> 的媽咪入來傾下好嗎?

wawa,

非常同意twyam的講法. 小朋友好需要大人同佢一起叫人.  我個仔時常要求我與他一起叫人, 一齊叫下叫下, 漸漸佢會自己叫.  不過, 佢每次叫人, 你最好讚下佢.  

Sumyinmama , twyam:

咁你地每天有否親自帶囡囡返學呀.  等我打聽下邊個係心然和Lok Yee先.  

wawa
乜咁早就返學?
我地21/2才返學.

twyam:
帶唔到囡囡返學就會知少左同睇少左好多野架.
得閒等我向你報告下你個女在早會時的情況啦.

wawa:
n 班學費應該平過 k1-k3 喎.

twyam:
唔洗客氣.

wawa:
點解你d學費貴過青衣 n 班?

乜你地在公司冇野做?  咁快有回應o既.  我就好鬼死得閒, 一路睇書, 一路上bk.

KK1706:
終於見到你了.  
是否好忙, 得閒多d上來傾下啦.

係呢, 你地在那裡返工?  我在上一環辦事的.

嘩....乜突然多左咁多MESSAGE, 好難追.

YWWong,
好高興認識你.

wawa:
係呢, 你做education, 係做邊方面? 是否同書本有關?  

食反啦.  等陣再講.

wawa:
咁你有冇諗過報私小呀?

wawa:

點解不在康傑讀K1?  是否轉間好D o既幼稚園以報讀私小?
想報邊間私小?  我都唔知報邊間私小好?  

wawa
請問英交點為之夠?
咁我囝囝繼續讀康傑會否輸 (舌)?

wawa:
咁你打算報那間k1?
d 歌詞是否打錯字呀?  
不過, 現在d老師, 無論中文英文也好, 普遍水平下降.  我亦聽唔小.  見唔小.
就連囝囝做的假期作業 (唔記得邊間出版) 都有問題: 故事內容講及隻年獸好驚紅色. 後來隻年獸逛年宵市埸時買左件紅色衫來著.  故事講到這裡, 呀仔話, 乜隻年獸唔係怕紅色個咩.  我當時都唔知點答佢好. 題目還要求把紅色衫圈出來.  唯有照做啦.  不過, 我會同學校講這件事.

wawa:
明白晒.
咁你會唔會揀學之園呀.  聽講唔錯.

wawa:
學之園好似係雙班主任制, 即每日有一個西人同一個中國人教班小朋友.  學費唔平.
我平時有時有比o的英文節目仔仔看.  不過我們好少睇電視.  
我都覺得英文同閱讀都係要自小培養.  現在盡量教佢講英文-----生字.  
DVD未到手呀.  下星期一至返學, 到時問下校長先.  你可以致電回校問及訂購DVD的事宜.

wawa:
不如講下你教囝囝 <英文> 的心得.
你是不是每天與他說英語?

wawa:
咁你個囝聽英文咪冇問題law?  
想問: between the lion 大概係點樣教phonics?

wawa:
應該係DVD.  不過, 今晚我會去學校上林慕德的PHONICS.  順便問下校長.  回來話你知.

你地有冇諗過比小朋友讀保良局蔡繼有小學呀?
我在 <小學雜談> 裡看到D家長講關於那所小學, 好似唔錯. 不過學費要成 40,XXX 一年.  好貴!

wawa:

係呀, 我今晚問佢有無得拿.

蔡繼有係直資, 乜我同我老公既小學好唔好會有關係嗎?

wawa:
問左啦, 係 dvd 來的.  不過仲未有得攞.  

sumyinmama:
昨晚上林慕德堂, 你坐在那兒呀?

KK1706
dvd 質素一定清過 vcd.  你可以同學校預訂的.

wawa:
佢教得幾傳神. 教口型時好誇張, 眼神, 身體語言等都好誇張.  昨晚主要教 5 個口型同 A-Z 的讀音.  他所教的PHONICS, 我諗佢係自創的.
不過, 我姨生仔都跟佢學過 (是在自己的幼稚園裡上堂). 學左一輪, 後來唔夠人, 無得再讀. 雖然上唔足咁多堂, 但我姨生仔現在都可以併出三個字母的英文字.  不過, 我姨生仔校內都有教PHONICS.  

sumyinmama:
我當晚坐在近入門口最後和最右手邊個位.
我暫時唔會幫仔仔報林先生的併音班.  因亞仔現在已在康傑學緊phonics, 跟ms. ivy學得唔錯.  所以, 暫時唔想轉住.  睇定d先算.
‹ 上一主題|下一主題