用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到 YORK 取錄信, 上午國際班
go

收到 YORK 取錄信, 上午國際班 [複製鏈接]

收到 YORK 取錄信, 上午國際班, 我都會比留位費 !! 放下心頭大石了........
   0    0    0    0

我 10月7日IN 的

原帖由 evil 於 11-10-24 17:17 發表
請問interview時是用英文嗎?

小朋友用英文, 但唔多要講野, 主要考聽....而家長用中文...問了 3 條問題....點解揀 YORK , 小朋友優點....平時同佢玩咩.......無嘞....

小朋友考顏色, 圖形, 日常用品, 交通工具.......我個囝依依 D .....

原帖由 evil 於 11-10-24 17:41 發表
York 要自製隻CD?

係呀, 隻 CD 係指明親子講故事, 所以無乜難道既, 如果好似之前無講明就煩 D ........

你囝囝主流呀 ?? 有無考國際 ?? 我想個仔普通話同英文好 ....所以無報主流......

回復 10# wincat 的帖子

一樣係七號, 應該依一兩日有信架嘞...其實我個囝未入課室就喊, 我都打定輸數, 所以如果咁易入都唔得, ST.CAT, KV無望...

原帖由 MissMusic 於 11-10-24 18:45 發表
知唔知主流和國際有乜分別?

學費分別係幾多?

學費仲未知喎....我估 $4200 吧....都仲未有資料既...

國際全英同普通話, 主流英粵既分別...

原帖由 minejoujou 於 11-10-24 22:28 發表
今曰收到信,國際班就pn,主流班就am,我自己喜歡國際班多d,但無奈pm定係主流班呢?因姐姐是主流班的畢業生,主流班都讀得很好,所以心大心細

其實自己都擔心國際班教既中文字係有幾深囉....可能要自己同佢惡補一下...

主流教得好....咁中文呢 ??? 中文 o k 嗎 ??

原帖由 DiamondHill 於 11-10-24 21:09 發表
I got acceptance letter am class international stream, interview on Oct-7.  
According to my daughter's character, I believe she is unable to win a seat in KV/SC, so I will register.

我都對 sc, kv 無望...希望york 讀好 d 啦....睇下情況下年繼續報 k1 repeat一年..

好似話迦南有學卷課程淺 d 喎...但我不太清楚

原帖由 littlekkl 於 11-10-25 12:46 發表
想問York除左學費外, 係咪要compulsory有好多課外活動一定要參加? (特別係k3), 之前聽過有人話k3課外活動費比學費還高, 於是只讀了k1及2, 再轉校。

國際班今年的學額是多少? 主流班又是多少? 因我們兩間也有offer ...

我都聽聞 k2有元智能課程, 但唔係你想參加就參加架, 佢地要挑選.......唔知係咪校長所講既咩資優生培育課程呢....因為我都係聽講座個校長講, 仲講到好巴閉添, 全港得佢一間有依個資優生課程...

我都想york 的媽媽講解下......

昨晚寫支票再睇清楚...今早打去問學校, 原來係主流班, 唔係國際班...........但我人無填或報主流班的....佢居然轉我去主流班又無寫清楚......

好彩問一問......咁如果主流班好唔好呢 ??搞到我好 down 添.....唉

原帖由 shirleylee_0514 於 11-10-26 13:46 發表
我姨生女都是主流班畢業的, 真係好好...

另外請問你都係7/10interview嗎? 但好似如國際班interview好似係用英文既....

我係主流K1...仲未收到結果...

我仔仔係用英文 in 的, 有個印度藉女子 in 我囝囝的, 我問了學校, 他說係雙語班, 我諗同主流班一樣吧 ??

那麼...你說好好...普通話如何呢 ?? 同埋有幾個個鐘係 net 教英文呢 ??

原帖由 wincat 於 11-10-26 14:06 發表
你其實有冇交video and artwork..in國際班係要架。。同埋佢地張form 係唔同架。

video and artwork 我全都做齊了........可惜只係收雙語班, 學校書記話國際班只係收十多個小朋友......

原帖由 DiamondHill 於 11-10-27 12:23 發表
Confirmed with school this morning, my daughter accepted by main stream not international.  I really don't understand why the school not honest enough in their acceptance letter.  

只要大大方方告知轉 ...

係呀, 我就係感覺想混水摸魚, 我只係申請國際班, 但學校寄的信話取錄, 咁第一下感覺當然係國際班啦....佢封信完完全全無講轉左我地去其他班, 無表明多元智能, 又無表明主流班...

好嘞...到寄哂留位費, 要入學時間.......可能家長先知道...比人混...............唉........\

不過, 我都會留位...我都怕 sc, kv, km 唔收..........都要照讀....但真係....唔明..學校....點解會咁.........唉

原帖由 bopui0607 於 11-10-27 12:29 發表
York 好易入的嗎 ?

我唔知呀, 我都係上網睇...話 sc,kv 唔收的細 b, 會入哂 york ...但係咪就唔知了....  

原帖由 bopui0607 於 11-10-27 12:29 發表
York 好易入的嗎 ?

我都係上網睇人留言話 kv, km, sc 唔收既細 b 佢地會收囉.......但係咪...就唔知了.......

原帖由 fishballbaby 於 11-10-27 00:50 發表

應該係,就算只是申請國際班,但是學校OFFER唔到國際班學位,而又符合到學校之要求,都會OFFER主流班學位的。

fishballbaby :

我想問下, 上年 k1 的學生仲有無收咩債券呢?? 我昨晚睇番有關 york 既論壇.....問於債券問題...仲有無呢  ?? 影唔影響2012 年學生呢 ??

謝謝你解答....

原帖由 lovecarey 於 11-10-27 13:34 發表
I have also received the letter today a... both 國際班 and 主流班 am class a... dun know choose which one... and I hv offer fm SJC and st. nicholas... need to think think...

lovecarey :

嘩...你小朋友咁叻叻呀........good

會呀......我勁擔心.....開始我問仔仔問題...佢唔啋我擰歪塊面, 同埋玩野......但我只係 in 左 2 間咋...都咁快出現依個問題....所以比幾百蚊買個安心....而且....我睇番論壇...都 ok 既, 唔理個校長點都好......教得掂個囝就得啦, 達到我要求便算了.....家長唔係傻既...唔通佢問你攞錢就要比咩.........希望係咁啦.....

原帖由 fishballbaby 於 11-10-27 23:29 發表
萬樂豬

上年都沒有收債卷,只是在聽簡介會時,曾經提及過,但到最後都沒有實施。如果你在簡介會時沒有聽到什麼債卷,就不用擔心了。

今年競爭好大呢,留住個位,個心都定D。 ...

你仲有邊間比 offer 你 ?

原帖由 2009prince 於 11-10-27 23:58 發表
我都煩緊同一問題,星期六要交留位費喇! 有冇人可俾d意見??

‹ 上一主題|下一主題