用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學(海泓道) 有冇2011年9月小朋友升小一o既家長一齊傾下計?? ...
go

有冇2011年9月小朋友升小一o既家長一齊傾下計?? [複製鏈接]

各位好!
我見好此版好似好冷清, 有冇2011年9月小朋友升小一o既家長一齊交流下!

各位會不會上學校的暑假班呢?
   0    0    0    0

Hi!
你好! 我小朋友係仔仔.  
我想我會上暑期班, 但不知有沒有校車呢? 如沒有, 要姐姐接送會比較難安排.  
另一方面又有D擔心暑期班有沒有用? 不知呢個暑期班是不是今年才有的呢? 之前看此版都沒有人討論過.

Hi! 各位家長你好.

唔知大家住邊呢?會唔會有人住美孚呢?如果有就好啦, 到時返暑假班或坐校車都有個照應.
另外, 請問知唔知一星期有多少堂運動堂呢?要買多少套運動衫才好呢 ?

多謝miffy的回應.
- 我想問下油天是不是小二開始才有普通話?
- 明天是編班試, 有沒有什麼要留意下呢?

冇校車? 你往邊區啊? 有沒有找下保母車?

如果真是沒資料, 我想最後方法是你搵日放學時間在學校門口等下見唔見有保母車.

我都想知幾時有編斑結果, 但其實那一班都沒有什麼含意, 因為油天是將不同程度的學生打散分配在每班內.  

聽高年級的家長說, 其他年級的情況一樣.

Hi!
好高興見到多咗家長上來.  

請問大家收到編班信未?我因為改地址, 所以唔知是否已寄出?

另外, 想問下大家, 開學後仲會唔會自己報讀一D英,中,數班 (e.g, Enopi, 公文, cambridge), 會唔會太多呢?

My son is also 1A!

係呀! 真係好早, 我住美孚, 其實都好近吓, 但都要6時53分上車... 以後只好早D起身...

Ratioao,
你好, 我是在美孚大同上車, 你也是住美孚嗎?

聽miffy說, cambridge唔錯, 有沒有人會報呢? 我考慮報學校的 or 家附近的cambridge.  不過想知cambridge是不是返足星期六9時-1時? 那麼長時間?

Ratioao,
大家住美孚, 可以多多聯絡.

係喎, 唔通個個星期都默英文?又點解沒有中默?

下星期是不是要帶書啦! 照時間表, 日日都有 英中數, 其實真係唔駛拾書包, 帶哂D書咪得...

我想最大問題是早起, 日日6時半起身, 我又要陪起身, 細路就話可以早上床, 大人邊可以早上床呀.  

報咗樂器的回條已經收到, 但撞咗其他current的課外活動, 點好?

大家報什麼樂器呀, 我仔仔報咗大提琴, 唔知難唔難? 因為confirm咗就唔可以唔上堂.

好久沒上來了, 大家返了個半月學, 感覺如何?
我覺得除數學好似淺了D外, 其他科已經開始深.  (其實是不是間間學校都差唔多呢?)不過有時同一科, 又做下worksheet,又做下Welnet, 又每日一篇, 家長角度覺得有D煩; 不過D小朋友就覺得幾好玩.
大家有沒有意見交流下?

係忙, 好彩我老公早過我返屋企 (但其實都8時), 可以同阿囝check功課先, 到9時, 我再接力, 有時間先看書 or 玩.  係忙, 但可能好多官校都係差不多busy.

不過, 我地就少D時間陪細佬.

無法, 話就話是蜜月期, 但都想打好個底, 唔係第日佢慣咗, 想追到難.

- 是呀, 雖然busy, 但阿囝對學校的確已經有了歸屬感, 成日提油天的全名.
- 做運動都話有指標呢樣就唔知,是什麼呀?
- 阿囝都有說同同學仔去 library 借書,會唔會同你個囡呀?我個囝姓甄...
- 我個細囝又是Kinder K1 interview, 真是忙上加忙, 佢仲要是細囝,未會講說話,真頭痛.
‹ 上一主題|下一主題