用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔唔記得自己係基督教學校
樓主: awmlai
go

男拔唔記得自己係基督教學校   [複製鏈接]

awmlai 發表於 12-10-11 21:10
小兒今日面試前已上廁所。隔咗近兩個小時再接翻佢,仍在校舍範圍,佢嚷著好急要小便,不能忍多幾個字坐的士 ...
睇個題目好興奮,以為批評教會學校應否轉私校直資尼D大事大非既問題。唉,點知原來講埋D雞毛garlic既事情!其實搭MTR都會遇到尼D問題,or有D細路貴到未搭過地鐡呢!?

carolmum  宜家mtr都改善左好多!!!!!我試過好多次啦....同職員講,佢即刻帶你去,無論你剛剛想出閘,定剛入閘!!....什至lck mtr站,在控制室外有1個鍾,你按佢就會開門比~  發表於 12-10-15 00:15

awmlai 發表於 12-10-12 15:16
I never complained about the school's logistics as I think they were still acceptable no matter how  ...
dear parent,i would not say you are not correct, but tradition is tradition. dbs is strong enough to keep its tradition. dbs can be as rigid as that, and it can be as liberal as you cannot imagine. older students were allowed to have long hair and wear ear rings back in our generations. there were also nude models hired by the school for our visual art lessons. there are no right or wrong, just difference in culture. i do agree they should treat primary kids and high school kids differently. after the primary section moved to the current campus, it seems they tend to use the same standard to treat the primary kids to their older peers.
do hope you find a suitable school to your kid.

唔怪得St paul s coed之前要搵個自稱公關既人來回應傳媒查詢“前”教師涉及攪細路案, 教職員真係冇咁多時間回應those tedious things。
其實好多問題都源自印象與期望。同一事情如發生在西點軍校,學校再罰學生做三十下sit up 家長可能都冇異議。好似隔離post話st paul s coed籌唔夠款,校長會直接向學生捽數,話學生唔愛學校,有家長又話冇問題喎。因為家長预左吖嘛,家長既印象是這校係中華人民共和國香港特別行政區最貴學費既直資學校,校長捽數係within 合理既期望。係咪小拔同男拔搬埋一齊之後,DB仔俾人既印象由有獨立思考,特立獨行,變咗一間裙腳仔習中營?上PE堂唔俾担遮是不近人情?

99699 發表於 12-10-13 15:32
人不可只看自己需要,其實有否看看別人的原因,今年報考人數大約有3100左右,分三日in, 即每日有一千人,db ...
請大家再諗吓一個深層次問題,Why成日係街見到小朋友隨街柯尿,大部份係鄰近地區既人仕。其實兩地既小朋友生理構造係冇statistically significant difference.咁係小朋友既分别,小朋友既問題? or
係大人既分别,大人既問題?
i really don`t know!

算把啦,人地定得咁既rule,更係有原因啦。好明顯尼類型小孩唔合佢口味,考九A都唔想收啦。勉強冇幸福,十二年點捱呀!不如試吓spcc啦,仲有班女仔可以裙吓,可能夾D呢。
講笑!

Michelle_Hung 發表於 12-10-15 13:41
你哩個post似曾相識(唔係話你唔好誤會!), 去年前年都有人出類似的Post! 所以舊年考時唔俾小朋友飲太多水!  ...

家庭教育比學校重要,您咁liberal,仔仔讀邊間將來都唔差得去邊。其實每間學校都應該有自己特色文化,難道間間都係千禧校舍,一式一樣,家長不用選校就好嗎?
男拔既特色比較接近“窮養”男孩,校長也苦口婆心説過他們是平民而不是貴族學校,但很多家長選擇不相信。你地見到的只是有富貴家長選擇把孩子送入平民學校,孩子在學校也是被窮養,克苦的。
非男拔家長既批評很多源自不了解,我對best 0f the best既理解係比較似馬英九父親既名言:有機會上台就表演到最好,冇機會就在台下做一個最佳既觀眾。所以從來不是每個DB仔都出類拔萃。我自己是0ld boy,也没有把大仔送入男拔,就是性格不合,但我是支持男拔的文化。

我諗這post令最多人不滿是把小事拉到宗教上。如要討論教會學校,應先討論為什麽咁多教會學校放棄公平教育機會,轉私校直资。為什麽没太多基督徒出聲?是否是受惠者,少咗班窮人競爭?我不知道!

skmibb 發表於 12-10-16 19:50
係呀!面試前要搜背囊,因好似去年發現有小朋友個袋內有錄音筆,原因係父母想知學校的面試題目,想知個仔 ...
唔怪得剛離任既梁校長夠料攪場怪獸家長楝篤笑!
‹ 上一主題|下一主題