用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅男女中學附屬小學 聖保羅男女小學(黃竹坑)
樓主: sindywongyansin
go

聖保羅男女小學(黃竹坑)   [複製鏈接]

Mukchilee 發表於 13-8-27 13:07
正確係每年都有多過7O%係“有關係人士”
有人仲話non-related有so,因冇cap,我真係笑咗。不過我都好歡喜尼間學校都算肯花心思,攪D語言藝術,乜多過?%,少過?%咁。其實直資駛鬼同你解釋,佢點揀人駛鬼同我地交代咩。

Jane1983  我當時都笑左  發表於 13-8-27 19:12

bigheadchiu 發表於 13-8-27 19:48
網頁寫得清清楚楚。保障邊方,自己去理解。
有中文有英文。睇唔明?自己問學校或EBD吧
...
我咪讚佢地有心思,尼句係“亞媽係女人”既另一種講法,例如話亞媽係冇鬚。Why?政府規定直資收生,有關係人氏不可多過70%呀!不過我都好欣賞你的positive thinking, 咁寫即係有機會100%收哂冇關係人氏。諗嘢咁正能量,真係做人都開心D啊。

lawsonmoon 發表於 13-9-3 13:03
我咪讚佢地有心思,尼句係“亞媽係女人”既另一種講法,例如話亞媽係冇鬚。Why?政府規定直資收生,有關係人氏 ...

其實聖士提反和St Pauls catholic想轉直資時,D中產家長一廂情願地以為D名津轉直後會多咗入讀機會,真係有點天真了。諗吓當年政府收番小一收生權,係邊D學校要求世襲收生計分制呢!?以我母校計,轉了直资後,邊個3rd party捐得最多錢?校友和校友會囉!至於收生準則係點?Sorry,係唔需要同你交代喎!想入就申請囉,諗咁多做乜。

BTW,乜st pauls coed係黄竹坑咁鬼遠,我既記憶仍係中環。真係太多叫st pauls,攪不清了。

hagupit  小學在黃竹坑,中學仍在中環。  發表於 13-9-7 22:41

556699 發表於 13-8-27 21:37
其實如果咁不滿咁不屑大可以唔報或收咗唔讀, 根本就係心裡發夢都想入但自知勝算不大在此發窮惡吧。

...
真係唔係人人有興趣入讀,申請人三千多,陳守仁差不多double!不如你解答吓有D學校要check面試者住址証明正本,有D學校任你鐘意寫山顶又好,板間房又好,唔會check你eg, 男拔。

interview 發表於 13-9-7 22:06
今年沒有check
俾人鬧得多,今年真係肯改,有進步!係啦,你又話直資不受校網影響,咁你又去check人住址,點都講唔通。Well,你都係過咗1st in 同2nd in之後,睇吓有冇叫你帶住址証明後再同我地update吓。Thank you. Good luck.
‹ 上一主題|下一主題