用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人覺得5分宗教分好唔公平?
go

有冇人覺得5分宗教分好唔公平? [複製鏈接]

我覺得宗教同世襲分都一樣唔公平, 尤其是為此理由入特定的教我更不想.  改變不了政策, 唯有走人..所以一早放棄不參與哩個 運氣 game, 靠自己去見直資私立好似好過D.

"個人認為其實每個人,每個小朋友都是獨立的,為甚麼要有兄弟分?父母分?
香港本來就是宗教自由,這個規則卻令部份人抹殺了這種自由;並非真心信主,卻可獲得5分獎勵?"

非常同意, 好似去音小, 明知學校宗教氣氛很濃, 我亦同面試的老帥說我們覺得應由小朋友大些自已決定入咩教, 而不是由我們大人去為他們選, 此才是尊重宗教本身, 不為利益而選.

哈哈, 音小的老師可能都有同感, 他們亦樂於接受我哩D份子, 可惜我地最後因一D實際的考慮放棄左, 但我都對該校很有好感, 尤其睇來佢地都很尊重信仰, 不以有冇宗教背景去加減分而影響收生.

其實宗教學校如對自己的教育理念有信心, 收個冇信仰的學生回來, 慢慢以信仰的教肯令他自己選擇相信, 不是比收一個原本就信的更有意義嗎 ?   另外抽獎此玩意, 抽就抽啦,  為何仲要分好多不同的加分, 我不會懂, 反正亦玩不來, 所以唯有選擇不玩了..

原帖由 VANCARTIER 於 11-9-30 16:02 發表

欣賞。我覺得應該加 你10 分  :  忠誠分 ~ 忠於小孩 、 忠於宗教 , 誠實。

因為學券幼稚園的 "競爭人數比例" 應不能比出名的官津小學, 好多家長可能早已在學前教育已定了目標, 寧願放更多資源去選擇去沒有學券的幼稚園, 同而家選擇自行考私立, 直資一樣.

我覺得小學的最公平的做法是人人要自行去考心儀的小學, 沒有任何的分流彧加份, 既減低了偽宗教5份的引誘, 亦讓小朋友的能力同學校來個更好好的配對.  自由市場的定律可能更有利學校的供應及分配.  

原帖由 hophopbunny 於 11-10-3 11:52 發表
最公平>全部學校變晒私校,自己考。

然後政府比學券,好像幼稚園一樣。

最唔明點解學券幼稚園收生完全沒有透明度(就算擺明偏袒宗教,舊生),沒有人投訴。

小學收生透明度十足就投訴。
總之人人都鍾意投訴制度 ...
‹ 上一主題|下一主題