用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 多唔多人住新界, 但小朋友返巿區學校?
go

多唔多人住新界, 但小朋友返巿區學校? [複製鏈接]

我都覺得車程45分鐘內可接受, 太遠就不值..小學仲要一早起身, 其實我覺我播道好smart, 將返學時間遲D, 點解其它小學好少.. 真不明要早起身做咩, 香港的生活習慣都不同..

Happy小米 發表於 12-3-13 11:16
我同老公元朗返工,依家住lee 度好舒服,住既空間大,afford 到揸車。周末去郊外地方好方便。

大囝k3  IQ  ...
我係你就唔轉細女N1就出去SCN1, SC N1在紅磡 (?), 不是九龍塘, 我自已個大仔SC K3, 細仔 BB , 下年去不去試紅磡SC N1都不肯定. 因個位置都好煩.   SC 是出名D, 但全家習慣要就小BB就好似不太合理, 況且妳細個係醒目B, 如果覺得激X 不夠出名, 會不會轉去一些較近又出名的如學x園 (唔知你個邊有冇), 相信考D2線 直資都不會同SC 的結果差太遠. 反而大仔的問題大些, 要去一間真係幫到佢的小學, 如果一定要因此出市區都叫值d, 或考慮搬埋家, 因小學成6年, 如果去埋有直上的中學, 要12年

Happy小米 發表於 12-3-13 15:48
Thanks for your advice !

係喎, LH都係好選擇喎, 又近元朗啲.

我都有朋友讀 LH (hh) 佢說課程同sc 其實都似, 如果近, 我就不覺得真正太需耍太山長水遠一定耍去sc n1  我們附近都新開左一間 LH, 我都會同細b去報下n1.   scn1 如果有校車都話貴都ok.  但又貴又似乎冇校車, 真係第日 會收我, 估都好煩點日日送細b去.. 所以我識好多住我們附近的 sc 家長, 今年佢地的細佬妹n1都仍是讀別間, k1先再考慮是否轉去 sc..  )  ,  

Happy小米 發表於 12-3-13 23:31
可能我寫得唔清楚,黎緊九月細囡會讀天水圍果間N班,(唔係出去讀,人地收生都收哂啦),

我只係諗緊會不會 ...

如果哥哥小學基本會會留在本區, 我覺得妹妹去不去考SC K1 或其它KLT "名校" K1 視乎你附近有冇校車, 不如你找下附近的SC 的家長問下需時幾久, 好似我地住將軍澳區 去九龍塘好似好遠, 但因為返SC人多, 一車人大校巴直去不停站都係20-30分鐘, 比以前在藍田讀另一N1中巴校車成50分鐘站站停更快到. 不過亦要留意SC 是K1有上下午, K2全下午, K3全上午, 會個個學年影響上下午坐校車的人數的. 如果你個頭唔多人番, 分分鐘要自己送, 但九龍塘早上好塞車, 都幾不方便.   
‹ 上一主題|下一主題