用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一讀phonics一問
go

小一讀phonics一問 [複製鏈接]

我2個都是直資英小, 私幼K1開始學phonics, 冇再外學,  

大的(現已高小)一早K2可用phonic出來看書, p1  前己自看厚的chapter book, 上了小學少溫默都少錯字, 又不用刻意記生字. .  

細的(現剛小一) , 平時看英文書OK, 可以自己看chapter book仔如老鼠記者, 但剛開始默書, 看他溫時, 我覺得他不用到phonics 在串字, 要提番 (幼稚園少默書), 經過幾次又好似好些, 記番, 串快左.  

所以我覺得無論phonics學多學少, 佢地要用番出來看字, 只有習慣用, 先可以幫到睇字同串字.

Honey 發表於 17-10-14 09:45
我兩個仔k2k3p1都有上過小班Phonics, 對佢哋唔work。英默都係靠拆字記,唔需要盲目上phonics。
...

拆字吾靠phonic 拆?點拆呢?

係呀, phonics 是俾細小朋友學下見唔識讀的字時試拚到上下的音. 其實K2-K3普通進度一年到應可做到初小拚常用字, 默書看書用下, 慢慢build up vocab 易些, 我地細時呂吾識但拆字其實都類同, 只是唔知phonic rules, 我地會加少少土法 (記憶法),  反正有basic rule, 做到目的就可, 多花時間金錢就不必. .   

難學的是phonetic symbol (字典個D), 學成可以有標準發音, 不過我大人學過, 好悶下, 冇心機用, 好快結果都是一場空. 好似有幾間要求高的小學高小是必學. 都係一句, 學得到唔錯, 學唔到就尤佢啦.  
‹ 上一主題|下一主題