用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 有無人收到優才面試結果信?佢話20/8前會收到 ...
樓主: fatbei
go

有無人收到優才面試結果信?佢話20/8前會收到 [複製鏈接]

家長talk 在旺角校園. 我都覺得呢個安排幾好, 學校方面都是花左時間去安排, 可以用"時間" 去分辨到最後有心讀的家長.  優才都是自己其中一個比較合適的選擇,  當然同大家一樣都會繼續去考多幾間作最後決定.所以去聽家長 talk 都會當是花時間了解多些不同教小朋友的方式, 一個月一次, 點都要抽D時間, 冇壞的.
最開心的因為依家起碼一間直資有結果, 可以唔駛費心去比另一間私立的成千元留位費.

我個 conditional offer 好似冇寫明是要再 in, 我理解為家長上足70% , 小朋友就可以正式成為學生, 但聽一D 家長說有direct acceptance, 是否真的 ? 我覺得學校做 得conditional offer 此措施,  都是想家校認識深d, 彼此減少 mismatch, 如果有 direct acceptance, 是否兄姐是 舊生 ?   只是 如果真的70%上完仲有風險不收, 我就會俾埋私立個的留位費lo.. 因為私立始終是直接收 0% 風險.

其實人人都會報好多間試下, 收左不讀也沒問題, 快些 release 位留給覺得 合適的人就是最好了. 我覺得沒有 最 top 的學校 (even DBS, YW 都是), 只有 top fit 的學校, 希望個個小朋友都可match top fit 的學校..

原帖由 Queenielam88 於 11-8-21 10:59 發表
我的姪仔也編入優先後備名單(First Waiting List), 其實睇左咁多回應我地可唔可總結為以下的安排呢:
1) Conditional acceptance: 家長要上10堂家長課程(出席率達七成或以上), 然後小朋友就可以註冊入學.
2) First wa ...

其實我都唔覺得佢係咩準則, 因為 家長 in 左好短時間, 小朋友個部份我個小朋友又唔說做咩..  
不過我想最明顯一些 "有關係津貼小學back up 的幼稚園"在見 private / DSS 會唔著數D, 因為學校都會感覺被人做 backup, 哩D小朋友最後通常去番自己間連繫小學..

原帖由 kitty23205 於 11-8-22 22:43 發表
咁又唔清楚喎,或者係小朋友太醒目學校認為就算收都未必讀會有名校收的類型呢

我的不是大仔, 朋友的亦不是.

原帖由 xxxstevenx 於 11-8-25 09:25 發表
我識的考到全部是大仔大女!
請求證! 你們是嗎?

注冊個日校長有提下 約有1500人左右申請,
好似有offer 的約為150左右, 如果個日聽talk 有300-400 人, 即 waiting  有150-250 左右, 不知是否全是 first waiting 定是包埋 second wait.

小1 收 4 x 24 ? = 96 人 ?

我都覺得talk 個晚校長的少少不到位, 家長的分享就不關事, 音響又好細聲, 希望第2回會好些,  因家長同學校都要用不少時間來認定彼此.

原帖由 qoo_pooh 於 11-9-9 15:40 發表
好似有1500人申請

相信大家都一定不止會報一間直資, 在比較各校後, 優才旺角的校舍應該冇咩家長會特別喜歡的... 不過我問過一些在優才上小四的同學, 返TKO 新校舍是否會開心好多, 小朋友反而說掛住旺角的, 因為老師好好, 同學相處又開心, 好有時候, 小朋友的感覺同大人的未必一樣, 尤其旺角只有3級, 每級100人計, 得300多人用, 可能亦算夠用.. 如果最後我的小朋友是去優才, 我亦希望佢可以快樂地上學已很好了. 但亦希望旺角優才盡快考慮搬去其它校舍 (資料有提過不知幾時會有聲氣..) 等細的第時如跟大的去優才, 有機會在好些的校舍上課就好了.

原帖由 chanshing8020 於 11-9-19 16:12 發表
我參觀過優才旺角的分校,聽老師講解時,你不會想像到以那學校現時的設施,能做到他們口中的所謂優質教育,這感覺可能比較主觀,歡迎現時就讀優才的家長發表意見。 ...

上次就係由校長在台上簡單說話, 主要提大家簽左offer,大家就排男女各一隊注冊, 冇咩特別.

原帖由 per 於 11-9-22 13:29 發表
有冇人知"入學說明會"是什麼??
註冊當日有什麼東西要留意???

回復 1# bakusensei 的帖子

thx for sharing ! 我一直覺得叻小朋友在gt 應該可以發揮得好好, 只是一直有點擔心自己個如果是average 個組, 在gt 會點, 如果如你朋友說 是 happy school, 便不用太擔心lo..
‹ 上一主題|下一主題