用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學老師你想點?
樓主: yolayoha
go

數學老師你想點? [複製鏈接]

好似是以有最大特點的寫, 有等腰, 有直角, 有等邊, 否則會好長?  
(我不太肯定因阿仔個D是英數, 寫法有點不同.  

王家爸爸  基本上係咁  發表於 15-4-28 14:28

不過long answer short answer 倒轉都一定是錯, 所以我教個仔一見問題紙先要睇清楚問咩要求咩, 不是求其寫晒先發覺錯左基本野, 不過佢都是不小心多.

最經典有朋友個小朋友中文類似"作句", 老師 改交乂, 說他作得不對, 我地大人一看都知是作文, 如冇ANSWER 好難同標準一棣, 真是好古怪, 只好教他不要介意啦.  

我見過阿仔老師在阿仔卷中mark  左個小圈, 即是既不符標準答題, 但又不是錯, 冇扣分, 但係會提醒到我地留意下.

數學個題, 佢應不是考commutative 的能力, 換位是可以出相同答案, 但此考 "位值相加", 如不順序排好似不合常理, 我都肯定阿仔是有一個此topic , 只是二定三年班有此topic 我就不記得了.

另好似乘數同被被乘數調轉, 不影響答案, 不過老師都會當錯.

天賜小公主  正確  發表於 15-5-2 19:12
‹ 上一主題|下一主題