用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校小一  17人爭一學額
樓主: thomasha
go

名校小一  17人爭一學額 [複製鏈接]

絕對同意, SPCC 除左學費, 長遠仲要好多其它support, 好多因素不純是小朋友本身的資質, 而是家庭的資源負擔問題, 所以我都冇報.  反而TSL, YW 會睇小朋友本身多些, 所以真係多人會試的.

原帖由 share123 於 11-9-16 12:03 發表
英華申請人比男拔更多? ...

並不奇怪,因為學費同DB, SPCC比,始終平一截,所以多d人負擔得起. 考TSL的人更多,同經濟原因都有直接關係....

回覆 1# thomasha 的文章

我想讀得Tier 1 貴學費名校的好少人會申請學費減免 (睇下英基個case 就是), 加上課外活動如果要出色, 定要有專攻, 不是單項, 應該起碼語言 / 音樂 / 體育各一, 仲要是冷門些的, 分分鐘樣樣要私教, 費用每小時幾百元起, 都好厲害, 仲不肯定有回報, 我聽過有dbs人月花4萬在課外活動.. 幾千元我想"名牌" 幼稚園生一般月月都已要, 在小學層面應該很不夠. 仲要"人有我有"之每級都有的假期遊學, 不會去長洲吧... 冇預足的真係會幾煩..

我覺得st.paul Boys 今年應唔會在5甲(多人報) 內, 因為真係好遠下, 到下年新校好似更遠, 交通安排同時間都係好多家長 concern 的實際問題.

原帖由 YChan.Family 於 11-9-18 09:50 發表
From my opinions; Some of the schools will create severals round of the with different namings to receive the application forms. Only try to promote the amount of the submitted application forms, but  ...

就算比得起又有d唔捨得感覺, 很到肉 ! 我想很多家長都是如此..因為幼稚園已貴左3年, 長長的12年真要考慮更多.. 唉...

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-9-19 17:05 發表
其實學校就好似餐廳
DBS/SPCC 就像高級餐廳,未入去睇餐牌已知貴。入去看過餐牌就算比得起又有d唔捨得感覺。even學校雖可申請資助(像用 coupon 打折)又擔心被人label
YW像私房菜,質素同高級餐廳相差無幾,但講到$就平一大 ...

駁咀/ 推給老師等此問題我個現K3都已成日有, 我估不關成熟度事, 我又唔會完全不給他機會說, 他都需要有渠道說出自己的感受, 不過我接不接受他的歪理就是另一回事.

我都讚同小學開始的校風十分重要, 我自己覺得小朋友不需要很嚴的學校, 但需要一間可以控制到不當行為的學校.  

原帖由 Master_Sam 於 11-9-20 15:04 發表

好多謝你認同我這3點, 我的小孩可能較早熟才與你的在時間上有少少分別. 其實我的在初小時還是偏向1. 但高小時已完全是2. 小四,小五已時常駁咀,話老師不是這樣講,同學都係敢做la. 我得傢la,唔好煩la...

是否只有我 ...
‹ 上一主題|下一主題