用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才之我見....
樓主: c4ceci
go

優才之我見....   [複製鏈接]

雖然而家唔會去優才, 我一路都聽左10堂家長talk, 起初成間學校我覺得最冇同感的是校長,
上年都係以thomas開始, 我個仔不嬲不睇 thomas, 所以對佢來說冇吸引力, 不過我覺得冇所謂, 校長都係想用d方式開始叫小朋友上去.
之後都覺得校長講野技巧一般, d講笑方式我唔係好識欣賞, 但睇真d, 佢係一個幾認真的人, 家長talk 安排不同的食物在休息時俾大家食, 新生日親自在場監督, 可能佢的表現不是個個人欣賞, 但出發點都不錯.

RSZ  可惜....以後少了個交流對象
祝小朋友在他校有個充實及愉快的學習  發表於 12-7-12 11:04

huisylvia 發表於 12-7-12 13:31
我個仔有in呢間,當日面試都對校長印象一般,
不過今日睇完大家對佢有好有壞既評語,
忽然有種感覺:
我覺得可能校長係比較傳統的性格, 又因為直資要同家長溝通多些, 所以盡量以泠笑話, 想令大家輕鬆些, 不過效果就差D,  其實我都覺briefing 如果由其它老師如那位德育老師負責會好D, 正面D, 我反而在家長 talk 同其它現在GT家長的傾談中, 真切Feel 到好多老師是有熱誠的.
所以可能校長的野不會人人全buy, 但對GT同教學團隊就不應有太多的負面評價.

雖然GT 不再直接影響到我, 看了此貼,  我自己就直覺凡事不是一面倒, 安慰人的小朋友出發點肯定好, 但時機是否合就真不一定 (小朋友只沿用佢一慣的做法, 不會知道有分別.. ).    但對於成年人來說, 樂於助人在某程度上亦要看時間及對象,  有時我有點怕自己的孩子在面試埸因某原因哭鬧, 而另一位小朋友就不停安慰他.  (我想當時個哭的小朋友的父母冇出聲都可能是同一心理..怕多人安慰反而令小朋友哭得更勁... )   我反而希望自己個在此情景下會快些泠靜下來, 快些投入要去的環節中.      

成件事我想大家最負面的校長對個好學生的個句話, 無論是性格使然或技巧問題校長在此在家長面前失了分, 但由此點去放大, 對學校的努力及表現做出全面性的負面評價, 對GT老師學生都似乎有點不公.

yhn  Agree!
It's really unfair to all of them!  發表於 12-7-16 23:22
RSZ    發表於 12-7-16 23:12

.
其實有GT 現任家長已指出哩個校長除了平時見到的一面 (好似不懂家長心態, 不能表現出家長接受/讚好的行為), 佢都有實在的另一面, 是現在GT 家長都幾讚賞的.  平心而論, 人人都可能是多面,  我想某間學校的校長行為言語是否對自己的選校有決定性的影響, 是需要有心入讀的家長多了解.  (我個人覺得好似英華, 真道一類比較以校長形象較鮮明的學校, 校長的言語相對較大的影響, 其它的直資校長的角色其實不算太主導..)

如果又以此引申出GT校長是 "冇品" 的, 他的團隊"肯定亦是同一模式, 冷酷而擇優而選" , 他的學校的小朋友都是"競爭機器, 冇人情味 品德好不到那去", 就有點問題了.     我一向只計劃為小朋友報考直資私立, 冇考慮過抽獎,  所以對幾間心儀而有機入讀的學校, 在幾年前已開始收集資料, 希望盡量少些錯配的機會.    身邊都有好多GT 現有高低班家長及未來9月會入讀的家長朋友,  大家都覺得有時在網上所謂的"引申推論"同事實相差甚遠.  如果一味打壓的帖子, 其參考價值都幾有限.

yhn  同意!  發表於 12-7-17 12:19
iamderek  "引申推論"   發表於 12-7-17 11:46
‹ 上一主題|下一主題