用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 大埔羅定邦中學 交流區
樓主: helenso
go

大埔羅定邦中學 交流區   [複製鏈接]

原帖由 MANDY媽 於 10-12-1 15:06 發表
OK. 我18號面試完會立即上黎講番面試情況.

Mandy媽,我會約19日面試,我18日晚會等你消息.
Good Lucky!

原帖由 MANDY媽 於 10-12-18 12:15 發表
面試完喇, 全程用英文, 無中文及普通話.
分四part, 第一part係用自我介紹, 第二part係讀文張, 第三part係比張圖片你, 要講一個故事, 最後係做心算, 有非常淺, 亦有深的, 睇你彩數, 抽到淺的就very easy.
不過, 真係 ...

謝謝你的提示,祝你好運!
好緊張,明天去面試啦!

如唔知,羅中收錄或不收錄,都是在聖誕節前通知?
頁係好緊張,希望日後在羅中見.

原帖由 MANDY媽 於 10-12-20 16:42 發表
好開心呀, 到時見啦!

我下午收到电話,覆我詁'條件不適合'.
我都未同囝囝講唱收,我只係同佢講,3月會考多次,到時睇下收唔收.
MANDY媽,ccn008,其實你地介唔介意pm or 在此post給我囡囡的成績係咪很高,或有其他優點.

MANDY媽,你係咪pm咗一些資料給我,但收不到?
雖然林大輝有很多負面消息,但他爸爸說,不如去試下考.知不知是否很難考?

TIGER__BB媽媽,MAMDY媽,
多謝你們的回覆,其實我都想考德信,怕banding比羅中高,所以沒打算考,但現在會考慮試考,唔知爸爸是天主教徒,畲否印像好D?
我會3月再試考羅中,2月去考林大輝,
有冇人知粉嶺聖方濟好不好?

Tiger__bb媽媽....你講得對,希望今次考試好d,遲d再報考羅中.
MANDY媽....囝囝成績最好是英文科,小五有A,B,但小六考試只有C,D.而中文只有E,其他科平均合格.老師提議,最好邃band3學校.
知不知大埔,粉嶺,馬鞍山,沙田各區有什麽此較好的band2尾-band3頭的學校.(直資/津貼)

MANDY媽......我都有去心誠簡介會(我坐面向台,左面約十行中間,你坐邊?),教學理念,我都很喜歡,我打算報名.不過你有冇留意,禮堂中有個學生,d hair長過耳仔,前面d hair長過眼眉,不過我最不滿禮就是F.1開始可出街lunch.

原帖由 MANDY媽 於 10-12-22 18:42 發表
我同老公坐面向禮堂左手邊第二行(最右的位置), 我係2C隊, 妳呢?

我不記得是2x,不過最好笑是,上到新課室參觀,好以去自己間新居看装修 .

原帖由 Tiger_bb媽媽 於 10-12-23 10:31 發表
@1314-請不要介意
你囝囝的成績應該係Band 3,大部份直資學校都應該吾收,你只有可以選擇心誠或三育.
如果你想考津中,大埔區我比較屬,你可以選擇劉梅軒或靈風,兩間都係Band 2尾.如果你想進取d,亦可博迦密聖道或孫方中 ...

Tiger_bb媽媽.....
我打算最後一試去考林大輝,德信.
唔收便去first choise(1)心誠,second choise(2)劉梅軒 or 粉嶺聖方濟各.
我選報:劉梅軒(因為留校lunch,放學可參加補習班,但學生冇乜主見和自信)
我選報:聖方濟各(因為天主教,我見d學生很nice和自信)
劉梅軒vs粉嶺聖方濟各 2間程度怎樣?你地會選邊間?
迦密聖道我都考慮,但不設參觀/簡介會,不知好不好?

原帖由 MANDY媽 於 10-12-23 16:42 發表
@1314
我住粉嶺區的, 我再幫妳打探下粉嶺聖方濟各的消息.

MANDY媽.....唔該哂

原帖由 MANDY媽 於 10-12-23 20:45 發表
@1314
唔好客氣啦.
我剛剛問到一個, 她說粉嶺聖方濟各無論校風及成績都唔得的, 所以學校會比較注重運動方面. 如果選擇此間, 妳為何不考慮粉嶺救恩?

...

我都想去粉救,因為太多band2生報,而囝囝是band3頭,我怕到時派不到band2校,起碼都sure win有間心儀的band3.

tictactoe..
其實,粉嶺xx濟各,係咪真係咁差???
連劉x軒都好過它,不可同級作二選一(粉xxxx各or劉x軒)?
‹ 上一主題|下一主題