用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 阿爺support雙非,冇啦灬
樓主: Gagagogo
go

阿爺support雙非,冇啦灬 [複製鏈接]

係內地一般百姓, 由一個省市想轉戶籍到另一個省市生活生仔都唔容易比你話改就改得, 但黎香港生仔就易過借火, 呢度開大門, 只要洗幾萬蚊醫院, 之前產檢驗血都唔做, 生左之後福利就源源不絕, 有D仲慳返十幾萬生第二個罰款, 著數拎盡, 唔要就笨

要鼓勵本土生育, 何不推行15年免費教育, 全職母親有半年產假, 父親有一個月陪產假, 其他教育津貼福利等等, 反而開大度門吸引D雙非, 益埋班中介, 自己全無對外來人口質素有選擇權, 亦無資料入手 !

最難忍就係投訴, 用廣東話面試就係歧視佢地, 身為幼稚園教師對住佢地有排受, 遲D到小學中學教師....

crazymum 發表於 13-10-9 15:54
我認為吸引外來人口無可厚非, 但香港需要有選擇權同埋有全盤計劃及配套.............
...

而家新移民落黎每日150個名額都無得選擇,  呢度D官竟然話無問題, 因為上面D官要收禮, 人家第日退休要靠強大祖國

happy_lavender 發表於 13-10-9 16:36
回復 ozoz 的帖子

我要上大陸工作,經常接觸不同廠家,大陸廠就話"I believe I can fly....",香港廠就話" ...

香港廠家早已死左9成9, 而家論到香港本土制度及資源

serinac 發表於 13-10-9 17:34
香港廠死佐9成9,係因為班廠佬不思進取,過去二十幾年只僱揸鑊鏟。可以講,香港係七、八十年代,電子業領先 ...

好多廠家上左去, 比人呃左唔少, 投靠無門, 內地人學有所成自立門戶同你競爭鬥平, 穩打穩紮既無政府支持下唔敢博大, 要發大會有好多官門上訪, 又要打好關係, 分分鐘惹官非, 所以廠家寧願投資好過

serinac 發表於 13-10-9 19:54
你講嘅係極少數,港商在八、九十年代搬廠上大陸時,食頭淡湯,掙到盤滿䂜満,無論係港商、台商、日商和韓商 ...

因為90年代港商個個揸鑊剷唔做生意, 後來好多負資產
仲有, 內地政府80年代以拋磚引玉, 引你班外商入黎後, 90年代就改變了政策, 尤其對加工廠形式, 令報關出入口困難, 唔係你外商想做就做到; 而另外對國內民企寬鬆, 此時乘勢冒起

繳稅去中央一定交足面賬, 去地方的是有價講, 唔係個個爭住做地方書記

有個內地親戚做校長, 成日收唔少茶禮, 而且內地既家長興送禮比老師校長, D雙非會唔會將呢D文化帶埋落黎

回復 serinac 的帖子

ICAC, 唔知捱得幾耐

frenchfries 發表於 13-10-11 00:09
最多中產要求普選,而最受害於普選的也是中產。
BBC這遍文章有意思
http://www.bbc.co.uk/zhongwen/trad/mo ...

功能組別真的就代表中產???除功能組別, 仲有個689特首, 連李生都做唔到野; 身為中產, 真係兩難, 見到政府立法會咁樣搞法, 好想有民主有權選特首, 但又怕民粹福利派人多勢眾

serinac 發表於 13-10-10 18:30
個人仍然投香港法治和ICAC 信心一票。
法治? 成日叫人大釋法
ICAC? 被湯生搞到形象低落, 同埋之前選特首既大龍鳳, ...

回復 happy_lavender 的帖子

內地送禮寫好封信/report, 靠人事關係入校或入職, 所以d當地專業水準搞成咁, 反而浸完咸水回國做工完全唔同身價,
希望d雙非家長真的能夠被我們體制同化到, 而唔係去衝擊這裏
‹ 上一主題|下一主題